Početna Aktuelno SERBIA GOES GREEN: Zorana Mihajlović – Želimo zelenu Srbiju

SERBIA GOES GREEN: Zorana Mihajlović – Želimo zelenu Srbiju

0

Kompanija Color Media Communications povodom Dana planete Zemlje organizovala je online konferenciju o održivom razvoju pod nazivom Serbia Goes Green – Zelena ekonomija kao stub zaštite životne sredine uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ Srbija) kompanija SBB Fondacija, Coca Cola HBC, Rio Tinto, Elicio, Tetra Pak, New Energy Solutions i DHVMED Izrael.

Na otvaranju konferecnije potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da želi da Srbija postane zelena zemlja.

“Srbija je na pragu usvajanja četiri ključna, osnovna zakona u oblasti energetike, a već je usvojen Zakon o klimatskim promenama. Radimo i Nacionalni plan za energetiku i klimu, pravimo novu Strategiju za razvoj energetike, to znači da nema više nijedne odluke u oblasti energetike, a da ne proverimo kako to utiče na životnu sredinu. Takođe, Srbija će 2040. godine biti zemlja koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, preko 40% iz obnovljivih izvora energije”, istakla je ministarka Mihajlović.

Ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Jahel Vilan je naveo da tema zelene energije, čiste tehnologije i životne sredine predstavlja važno pitanje za svaku zemlju.

“U Izraelu se Ministarstvo energetike izrazito zalaže za čistu energiju. Takođe, Izrael je svetski lider u smanjenju upotrebe uglja. Naš energetski miks u 2012. godini bio je veoma različit od onoga što imamo sada i što planiramo do 2030. godine. Prateći globalnu zelenu agendu, veoma sam ponosan što izraelska kompanija doprinosi ciljevima zelene energije u Srbiji. Nadamo se da će izraelske kompanije za čiste tehnologije slediti primer Enlight-a i učestvovati u predstojećim događajima povezanim sa solarnom i geotermalnom energijom u Srbiji”, izjavio je ambasador Izraela.

Ambasador Begije u Srbiji Nj.E. Adam Koen naveo je da je čudno da se dan majke Zemlje obeležava samo jednom godišnje.

“Ne smemo više da gubimo ni dana, već treba svoju rastuću svest o nadolazećoj ekološkoj krizi da pretvorimo u konkretnu akciju. Kovid kriza smanjila je nivo globalnog zagađenja, ali u Srbiji smo primetili prisutnost strukturnih faktora koji doprinose da zagađenje vazduha, vode i zemljišta dosežu opasne nivoe. Dizel vozila u gužvama u gradu, paljenje lignita radi grejanja, metode vađenja i proizvodnje u rudarstvu i proizvodnji čelika, čeka nas još puno posla”, naveo je ambasador Begije.

On je dodao da je Belgija preuzela svoj deo odgovornosti pomažući EU da kolektivno realizuje svoje klimatske i energetske ambicije smanjenja gasova sa efektom staklene baste za 55% do 2030. Takođe, u okviru Evropskog fonda za oporavak od katastrofa, belgijska vlada identifikovala je projekte u koje će se investirati 245 miliona evra i koji bi trebalo da pomognu u koracima ka održivijoj ekonomiji.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj (Zsuzsanna Hargitai) je navela da je do danas, EBRD investirala preko 1,4 milijarde u zeleno finansiranje.

“U EBRD-u smo posvećeni aktivnom učestvovanju, u razvoju i transformaciji energetskog i ekološkog sektora u Srbiji. Naša banka pomogla je dijalogu Srbije i okolnih zemalja kada je u pitanju razmena korisnih iskustava o tome kako što lakše preći na zelene procese, a da niko ne bude zapostavljen. Ostajemo posvećeni radu sa EPS-om, EMS-om, a trenutno radimo na projektu sa novonastalim EDS-om o korišćenju pametnih merača, za koji se nadamo da ćemo potpisati ugovor o zajmu kasnije ove godine, a iduće će početi njegova primena”, istakla je Hargitaj.

Ostali učesnici na konferenciji govoriće o temama kao što su ekonomski isplativo smanjenje aerozagađenja, obnovljivi izvori energije u Srbiji – poslovni ambijent, zakonska regulativa i perspektive razvoja, borba protiv klimatskih promena, recikažna industrija u Srbiji, upravljanje otpadom i rešavanje problema industrijskog otpada, kao i otpadnih voda.

Svi zainteresovani gledaoci konferenciju mogu da prate putem putem YouTube kanala Color Media Communications.