Početna Aktuelno Žene na selu neguju i prenose tradiciju i narodne običaje budućim generacijama

Žene na selu neguju i prenose tradiciju i narodne običaje budućim generacijama

0

Prva tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održaće se u subotu 27. februara u Mladenovu u opštini Bačka Palanka, gde će nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostiti članice KUD-a “Dr Mladen Stojanović” i zajedno sa ženama iz UŽ “Bukin” približiti nam njihov rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

KUD “Dr Mladen Stojanović” osnovano je 1969. godine sa ciljem da se neguje i očuva tradicija narodnih igara i pesme, pre svega kraja iz kog potiču žitelji ovog vojvođanskog sela, a to su Bosanska Krupa, Glamoč i Kupres, i da se prenesu narodni običaji na buduće generacije, rođene u Bačkoj.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events, Udruženje Petrovaradin Media i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, a uz podršku AMS Osiguranja i POŠTE Srbije.