Početna Crna hronika Deset godina za ubistvo oca u Temerinu

Deset godina za ubistvo oca u Temerinu

0

U Višem sudu u Novom Sadu izrečena je presuda Branku Jeliću (29) iz Temerina, prvobitno okrivljenom za teško ubistvo (dva uboda nožem) svog oca Mirka Jelića u porodičnoj kući u Temerinu 2021. godine. On je prema prekvalifikovanom delu za obično ubistvo osuđen na 10 godina zatvora i meru obaveznog lečenja od alkoholizma. Takođe, njemu je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, a vreme provedeno u pritvoru računa mu se u zatvorsku kaznu. Okrivljeni je oslobođen plaćanja troškova postupka zbog lošeg imovinskog stanja.

Zaprećena kazna za ovakvu blažu kvalifikaciju je od 5 do 15 godina zatvora.

Izricanje presude i njeno obrazlaganje okrivljeni je primio mirno, bez pokazivanja emocija i grimasa, gledajući sve vreme prema velikom veću kojim je predsedavala sudija Sanja Perić.

Obrazlažući presudu, predsednica veća navela je da su kao olakšavajuće okolnosti uzete neosuđivanost okrivljenog, činjenica da je pokazao kajanje, kao i njegovo pogoršano zdravstveno stanje nakon događaja u kojem je i sam zadobio lake telesne povrede, dok je kao otežavajuća okolnost uzeta činjenica da je pretio ocu, kao i uznemirenje javnosti izazvano ovim događajem koji se dogodio u maloj sredini.

Podsetimo, kobni sukob između oca i sina dogodio se u noći između 24. i 25. jula 2021. godine, kada je okrivljeni nakon očevih pretnji i fizičkog napada nožem usmrtio svog oca, sada pokojnog Mirka jelića. Na početku glavnog pretresa, u svojoj odbrani, okrivljeni je naveo da ga je otac i ranije tukao i izrazio kajanje zbog svega što se desilo.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay