Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje za ubistvo druga u u Bačkom Novom Selu

Nastavljeno suđenje za ubistvo druga u u Bačkom Novom Selu

0

U Višem sudu u Novom Sadu nastavljeno je suđenje protiv Gorana Zorića (44) iz Bačkog Novog Sela, okrivljenom za misteriozno ubistvo u njegovoj kući koje je više puta do sada odlagano.

Prethodni pretres otkazan je zbog toga što se čekalo na nalaz veštaka. Na ročištu održanom u septembru odbrana okrivljenog zatražila je izuzeće predsedavajuće veća, ali je to odbijeno, pa je potom sudija Ivana Josifović odobrila novo psihijatrijsko veštačenje tima stručnjaka.

Na jučerašnjem ročištu, posle izlaganja stručnjaka za psihologiju, „koplja su ukrstili“ veštaci za sudsku medicinu, sudski veštak koji je radio nalaz i stručni savetnik odbrane, dva ugledna stručnjaka za ovu oblast iz Novog Sada i Beograda.

Uvedena je nova verzija odbrane o mehanizmu povređivanja žrtve da je ona nastradala u saobraćajnom udesu, uz „serijski prelom“ rebara, a ne u kući okrivljenog, kako se to tvrdi u optužnom aktu.

Branilac okrivljenog ponovo je tražio izuzeće predsedavajuće veća, kako je obrazložio, radi utvrđivanja činjenica koje bi mogle da idu u korist njegovog branjenika.

Podsetimo, optuženom, se stavlja na teret da je u svojoj kući, 30. decembra 2019. godine, usmrtio svog drugara Mišu Mandića iz Sombora, kojem je rukama i nogama naneo teške telesne povrede opasne po život u predelu vitalnih organa, od kojih je žrtva preminula istog dana, nekoliko sati kasnije.

Inače, u prethodnom dokaznom postupku, veštak za sudsku medicinu ostao je u celosti pri svom nalazu i mišljenju i rekao da su kod oštećenog utvrđene 32 povrede, među koje spadaju prelomi rebara, rascepi na oba plućna krila i na desnom bubregu.

Majka pokojnog mladića Milica M. svojevremeno je kazala da joj se sin „doterao kao za crkvu“ i bio veoma lepo raspoložen kad je krenuo iz Sombora kod svog druga Zorića, kod kojeg je često odlazio u Bačko Novo Selo. Ona je rekla da je okrivljeni narednog dana uveče nazvao i rekao da prema rečima lekara Hitne pomoći njenom sinu nema spasa, te da mu je posle večere pozlilo verovatno zbog srčanih problema.

Takođe, ona je tvrdila da je okrivljeni njenog sina prisiljavao da radi više šta je on želeo, ali da je njega nemaština naterala da radi kod Zorića. Dodala je da joj je sin odjednom tražio pare za cigarete i objasnio da je novac za odštetu koje je dobio pre kobnog događaja, oko 140.000 dinara „pojela maca“.

– Nisam volela okrivljenog Gorana. Dva puta sam ga oterala iz naše kuće. Mog sina je od nekoga bio strah, ali ne znam od koga. Poslednjih godinu dana svog života je osetno smanjio izlaske. Nije smršao zbog bolesti, nego zbog iznurivanja radom na koji je bio prinuđen zbog nemaštine. Mi smo izbeglice. Mislim da je Miša išao kod Gorana jer se skrivao od nekog. Imao je neki strah. Pitanje je ko mu je uzeo te pare od osiguranja. Možda mu je neko oteo novac, ali ja ne znam ko je to – izjavila je na poslednjem ročištu majka nastradalog mladića.

Na kraju je svedočila Snežana R. koja je u vreme događaja bila u emotivnoj vezi sa okrivljenim Zorićem. Ona je rekla da je došla do kuće gde se nalazio leš, nakon poziva okrivljenog, a da joj je on tom prilikom rekao preko telefona da dođe, ali da ne može da kaže zbog čega. Navodno, bila je šokirana saznanjem da oštećeni nije živ i više sati nije ni izlazila iz taksija i nije ni ušla na mesto događaja.

Čeka se na odluku Predsednika suda o izuzeću predsedavajuće i eventualno dodatno izjašnjavanje veštaka sudske medicine pre epiloga sudskog postupka.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay