Početna Crna hronika Odloženo suđenje za ubistvo tasta u Kovilju

Odloženo suđenje za ubistvo tasta u Kovilju

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je odložen kraj suđenja protiv Slavka Plavšića okrivljenog za teško ubistvo tasta u Kovilju 2019. godine. Današnji glavni pretres je odložen zbog sprečenosti branioca okrivljenog, a već nekoliko puta ročišta su odlagana iz sličnih razloga.

Inače, pred kraj dokaznog postupka, preminula je doktorka koja je sačinila stručni nalaz iz oblasti neuropsihijatrije, zbog čega je sud prihvatio predlog odbrane da se odredi novo veštačenje drugih stručnjaka. Naredno ročište zakazano je za 29. april, kada se očekuje saslušanje sudskih veštaka i iznošenje završnih reči.

Okrivljeni do daljeg ostaje u pritvoru. Njemu se na teret stavlja krvničko prebijanje do smrti Josifa Baranjina (61) iz Kovilja. Prema optužnici, on je, oko ponoći, kucao na prozor kuće u Proleterskoj ulici, u kojoj je stanovala njegova nevenčana supruga A. Baranji (35) sa četvoro dece, od kojih je troje iz prvog braka i beba rođena u vezi sa njim. Kad je saznao da ona nije kod kuće jer je na poslu u pečenjari, došlo je do kobnog obračuna.

Veštak za sudsku medicinu je pri obrazlaganju svoje ekspertize izjavio da je oštećeni prilikom dobijanja udaraca u glavu do momenta gubitka svesti trpeo bolove jakog intenziteta. Prema njegovim rečima, prebijeni čovek je zadobio najmanje devet udaraca, a bolovi naneseni po telu su bili srednjeg intenziteta. U nalazu ovog stručnjaka navodi se da je smrt žrtve nastupila usled izliva krvi u mozak, a da se redosled povređivanja ne može utvrditi, te da su sve povrede nastale zaživotno.

Ovo je pojasnio, zato što je svedokinja na prethodnom ročištu, rekla da je u kritičnom momentu povikala okrivljenom da prestane sa nanošenjem udaraca, jer je oštećenog već ubio, ali da je ovaj nastavio sa napadom, rukama i nogama.

Podsetimo, okrivljeni, kojem je utvrđena alkoholisanost od 2,47 promila u vreme izvršenja dela, se u toku istražnog postupka branio ćutanjem, ali je naknadno u nadležnom tužilaštvu izneo odbranu. On je na početku suđenja u junu izjavio da ga je Josip napao šipkom i vređao po nacionalnoj osnovi pre nego što je on njega počeo da udara rukama.

Optuženi je na glavnom pretresu više puta odgovorio predsedavajućoj veća sudiji Ivani Josifović da se ne seća nekoliko bitnih detalja o događaju, uglavnom svojih postupaka. On je ostao pri izjavi da nije tukao, sada pokojnog Josipa, ali ga je sudinica podsetila da postoje DNK nalazi koji ukazuju da ima tragova krvi na njegovim patikama i nogavicama koji ukazuju na to da je bilo kontakta njegovih delova odeće na donjim ekstremitetima sa telom nastradalog.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay