Početna Crna hronika Ponavlja se suđenje za ubistvo Škrbića u centru Novog Sada

Ponavlja se suđenje za ubistvo Škrbića u centru Novog Sada

0

U Višem sudu u Novom Sadu održano je pripremno ročište pred novim krivičnim većem nakon čega je započet ponovljeni dokazni postupak protiv okrivljenog Miloša Buhe iz Stepanovićeva osuđenog na 17 godina za saučesništvo u ubistvu Vojislava Škrbića iz Kaća 2014. godine.

Razlog otkazivanja ročišta krajem prošle godine bio je taj što je odbrana predložila dopunsko veštačenje tima sudskih veštaka iz oblasti psihijatrije i psihologije. Poslednji održani pretres bio je zatvoren za javnost, ali smo nezvanično saznali da je optuženi ostao pri odbrani koju je ranije izneo pred sudom.

Podsetimo, Apelacioni sud je pre tri godine saopštio da je Milošu Buhi, uhapšenom u novembru 2017. godine, povećao kaznu sa 15 na 17 godina. Na predhodnom ročištu pred velikim većem održanom septembra prošle godine svih sedam svedoka koji su toga dana dali iskaz pred sudom spominjali su pijanstvo okrivljenog pre činjenja dela i neposredno potom.

Okrivljeni je na jednom od predhodnih ročišta pred drugim sudijom rekao da je kobnog dana mnogo pio, jer je saznao da mu je supruga trudna. On se pred sudskim većem zaklinjao da nije štitio Dušana Buhu svojim telom „Nisam znao da će pucati, a da sam znao da je Duško u sukobu sa Vojom ne bi se to ni dogodilo.“.

Podsetimo, Vojislav Škrbić ubijen je 22. maja 2014. godine oko 21 sat u restoranu Gondola u centru Novog Sada. Dušan Buha je okrivljen da je ubio Škrbića hicima iz pištolja, a Miloš mu je navodno pomogao tako što je prvi u lokalu prišao Škrbiću i počeo sa njim da razgovara nakon čega ga je Dušan upucao.

Dušan Buha se posle dvadeset dana predao policiji i priznao ubistvo, dok je Miloš pobegao i krio se sve do lišavanja slobode. Inače, Miloš i Dušan Buha nisu u srodstvu, već samo prezimenjaci.

U predhodnom postupku Dušan Buha iz Bačkog Dobrog Polja osuđen je na objedinjenu kaznu zbog teškog ubistva i nedozvoljenog nošenja oružja na 18 godina zatvora, dok je Miloš Buha, kome se sudilo u odsustvu, kao saučesnik bio osuđen na 15 godina zatvora.

Kako nezvanično saznajemo, predsednica veća, sudija Nataša Vojnović zakazala je novi pretres za kraj narednog meseca.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay