Početna Crna hronika Posebno odeljenje novosadskog tužilaštva podnelo prijave protiv 139 policajaca zbog korupcije

Posebno odeljenje novosadskog tužilaštva podnelo prijave protiv 139 policajaca zbog korupcije

0

Po statistici Posebnog odeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, ove godine i lane podneto je 139 krivičnih prijava protiv osumnjičenih policajaca na području Južnobačkog okruga, Šapca, Loznice i Malog Zvornika.

Najčešće se radi o delima zloupotrebe službenog položaja, kojih je bilo 79, a koja se odnose na iskorišćavanje ovlašćenja ili nevršenje službene dužnosti uz pribavljanje bilo kakve koristi, piše Dnevnik.

Retko kad je reč o imovinskoj koristi, uglavnom se radi o situacijama da se protiv nekoga ne podnese krivična prijava ili da se ne izvrši neka službena radnja, koja bi se morala da se izvrši.

Sledeća krivična dela po brojnosti u toj oblasti su primanje mita, za koja je okrivljen 41 službenik, dok je za davanje mita osumnjičen jedan. Nesavestan rad u službi pripisan je u 12 navrata, a prevara tri puta, trgovina uticajem jednom prilikom, koliko i prevara u osiguranju, kao i ometanja pravde.

“Kod ometanja pravde je zanimljivo da se osumnjičenim policijskim službenicima stavlja na teret da su uklonili kamere iz službenog vozila, koje su bile postavljene po osnovu naredbi posebnih dokaznih radnji od suda, odnosno da su uklonili dokazno sredstvo ne bi li sprečili dokazivanje nekog krivičnog dela”, kaže zamenica javnog tužioca Mirjana Peković.

Najviše slučajeva za primanje mita zabeleženo je u krivičnim prijava kod pripadnika Saobraćajne i Granične policije.

Zanimljiv slučaj se dogodio kod Kaćke petlje, gde su saobraćajni policajci zaustavili vozača zbog ćelavih guma. Tražili su mu 10.000 dinara, ali im je on rekao da nema toliko, da je krenuo da proda neko gvožđe, na šta su mu oni rekli da obavi to i da im potom donese novac.

Vozač je događaj odmah prijavio policiji i date su mu obeležene novčanice, a obavešten je i tužilac. Kada je krenuo kući, policajaca nije bilo, ali su ga oni ugledali na putu, dok su patrolirali. Napravili su polukružno skretanje i potom sustigli vozača. Kada su ga zaustavili, pitali su ga da li im je doneo novac, nakon čega je vozač predao pare. Korumpirani policajci su odmah uhapšeni.

Za primanje mita zaprećeno je kaznom zatvora od dve do 12 godina. Svaka zatvorska kazna duža od šest meseci je zakonski razlog za prestanak radnog odnosa svakom, pa i policijskom službeniku.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay