Početna Crna hronika Postupak nije ni pokrenut: Desetogodišnja devojčica sedam puta svedočila o napadu manijaka

Postupak nije ni pokrenut: Desetogodišnja devojčica sedam puta svedočila o napadu manijaka

0

Novosađanka Vanja Marčić, majka desetogodišnje devojčice, tvrdi da je njeno dete prošlo kroz agoniju kada su prijavile da ju je napao manijak. On je uhapšen, a devojčica je primorana da daje izjave čak sedam puta, a postupak, na kraju, nije ni pokrenut.

Naime, napad se dogodio 20. septembra kada je devojčicu napao manijak dok se vraćala iz škole. Vanja je slučaj prijavila policiji, posle nekoliko dana uhapšen je V. M. (31), a ispostavilo se da je dan ranije, na isti način napao još jednu devojčicu (11). Obe devojčice su prepoznale manijaka u policiji. Kako saznaje Blic, protiv osumnjičenog koji je u pritvoru u toku je postupak za polno uznemiravanje upravo te druge devojčice (11), ali ne i ćerke Vanje Marčić.

Revoltirana samohrana majka za Blic kaže da je zgrožena načinom vođenja čitavog postupka jer je njena ćerka morala sedam puta da daje izjave pred policijom, radnicima Centra za socijalni rad i tužiocem koji se pojavio tek nedelju dana nakon napada, da bi se na kraju uhvatili za zadnju izjavu datu mesec dana nakon incidenta kada devojčica više nije htela da priča i da se priseća nemilog događaja.

Nakon dva meseca od tužilaštva je stigla odluka da protiv njega ne mogu da pokrenu postupak za krivično delo polno uznemiravanje zato što je, kako se navodi u odluci, oštećena na decidirana pitanja „je l’ znaš šta je ovo“, „je l’ pokazao nešto“, „je l’ uradio nešto“ devojčica odgovorila: „Ne znam“.

– Moja ćerka je dva puta dala izjavu policiji koja je izašla na teren na dan kada se desio incident, pa je zatim dala treću izjavu pred radnicom Centra za socijalni rad u policijskoj stanici. Posle tri dana dala je ponovo izjavu u drugoj policijskoj stanici pred drugom radnicom Centra za socijalni rad i predstavnicom Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i onda je usledilo prepoznavanje nakon čega je opet dala izjavu da je prepoznala osumnjičenog. Posle toga je ponovo dala izjavu u Centru za socijalni rad bez mog prisustva jer mi je radnica Centra rekla da izađem iz prostorije, pa je ponovo pozvana da u oktobru, mesec dana nakon incidenta ponovo da izjavu u Centru za socijalni rad, ali ovoga puta ta izjava je snimana i davana pred radnicom Centra, pred javnim tužiocem i advokatima oštećenih devojčica i osumnjičenog – priseća se Vanja torture kroz koju je prošla sa ćerkom. Ona je o svemu preživljenom napisala i blog, pa je javnost na taj način i saznala za ovaj slučaj.

Ističe da su u čitavom slučaju policajci ti koji su jedini pokazali da im je zaista stalo do njene ćerke, do njenog psihičkog stanja i do njenog mišljenja.

– Jedna policajka je sve vreme bila sa mojom ćerkom i smirivala je i ohrabrivala i svi policajci koji su sa njom razgovarali bili su izuzetno ljubazni i predusretljivi. Zahvaljujući njima je i uhapšen manijak, čak su par dana nakon incidenta patrolirali po našem kraju. Svaka im čast, ali sve dalje radnje u vezi sa postupanjem protiv osumnjičenog su na Javnom tužilaštvu – dodaje.

Pita se i zašto nisu u obzir uzete sve prethodne izjave date pred policajcima i radnicima Centra za socijalni rad.

– Plakala je, više nije htela da se priseća događaja i govorila mi: „Mama, oni meni ne veruju! Zašto moram da ponavljam isto?“ – priča revoltirana majka i sada se već pita da li je pravilno postupila što je uopšte prijavila slučaj policiji jer, kako kaže, da je znala kroz kakvu će joj ćerka torturu proći, to sigurno ne bi uradila.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže za Blic da je ovde reč o klasičnom slučaju sekundarne viktimizacije gde je žrtva, maloletna devojčica, višestrukim ispitivanjem terana da iznova preživljava strašan incident.

– Smatram da su sasvim dovoljni bili prvi iskazi devojčice dati pred policajcima i radnicima Centra za socijalni rad. Isto tako, odrasla osoba posle toliko maltretiranja jednostavno bi odustala od svega, a kamoli ta devojčica – priča Macanović.

Ističe i da Centar već godinama ukazuje na neprimenjivanje Zakona o maloletnicima u delu koji se tiče zaštite dece kao žrtava krivičnih dela.

– Ovde je najveću grešku napravilo tužilaštvo, ali i policija i CSR koji su, potpuno bespotrebno, uzimali izjave deteta koje se ne mogu korisiti u krivičnom postupku, da bi poslednji iskaz, koji je jedini uzet na zakonit način pred braniocem osumnjičenog, bio ovaj poslednji na osnovu kog je tužilaštvo odbacilo prijavu. Ako su sva ova dodatna ispitivanja oštećene učinjena od strane policijskih službenika i CSR rađena po nalogu tužilaštva, onda je samo i jedino odgovorno tužilaštvo koje je to nalagalo – smatra ona.

Ističe i da je po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici ovaj slučaj morao najkasnije u roku od 15 dana od dana prve prijave da bude razmatran na sastanku Grupe za koordinaciju i saradnju kojom rukovodi tužilaštvo, i da se napravi individualni plan zaštite devojčice.

Odgovor Tužilaštva: Sve je urađeno u skladu sa zakonom

Na pitanje zašto je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu trebalo skoro mesec dana da ispita oštećenu devojčicu u Centru za socijalni rad, a da je pritom već davala izjavu pred zamenikom javnog tužioca prilikom prepoznavanja osumnjičenog, iz te pravosudne institucije kratko nam je odgovoreno da je sve učinjeno u skladu sa zakonom i da je protiv V. M., koji je u pritvoru, podnet optužni predlog zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

– Nakon prijema krivične prijave maloletnica je dana 16. 10. 2019. godine ispitana u prostorijama Centra za socijalni rad, u skladu sa odredbama Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, pre toga maloletnica nije ispitana u prisustvu zamenika javnog tužioca – piše u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva.

Obavešten Zaštitnik građana

Majci devojčice Vanji Marčić javile su se još tri mame čije su ćerke imale sa istim manijakom problem. Čak je i policija nakon hapšenja poslala medijima sliku V. M. zbog sumnje da ima više oštećenih devojčica i pozvala građane da im se obrate ukoliko ga prepoznaju. Vanja kaže da neće uložiti žalbu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva jer bi to značilo da njena ćerka mora ponovo da ide da daje izjave kako bi se ponovo pokrenuo postupak, ali je odlučna u nameri da tuži sve aktere procesa zbog maltretiranja njene ćerke. O čitavom slučaju obavešteni su i zamenik zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost i Centar za zaštitu prava deteta.

Izvor: Blic, novisad.com
Foto: Pixabay