Početna Crna hronika Štićenik Doma u Veterniku oporavlja se posle uboda makazama

Štićenik Doma u Veterniku oporavlja se posle uboda makazama

0

policija_1425929077_670x0

Štićenik Doma za decu i omladinu u Veterniku Zoltan B. (31) kojeg je u sredu popodne makazama u grudi ubo D. M. (27) tokom edukativne radionice u toj zdravstvenoj instituciji oseća se dobro i iz novosadskog Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine premešten je u Institut za plućne bolesti.

Nakon tog incidenta inspektori socijalne zaštite Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova su izvršili vanrednu kontrolu i tom prilikom utvrdili da su makaze kojima je D.M. zadao teške telesne povrede Zoltanu deo didaktičkog materijala koji je korišćen u okupacionoj terapiji prilikom izrade novogodišnjih ukrasa i čestitki.

Incident se dogodio u A2 paviljonu koji zbrinjava korisnike umerene i teže mentalne ometenosti, a nakon incidenta D. M. je odmah pozvao vaspitača i pokazao mu šta je uradio.

Policija je nakon izvršenog uviđaja, uz konsultacije sa nadležnima u Domu, preuzela mere pojačanog nadzora nad počiniocem tog incidenta.

Iz Sekretarijata Inspektori socijalne zaštite konstatovali su da su zaposleni Doma Veternik preduzeli sve aktivnosti predviđene procedurom o postupanju zaposlenih u incidentim situacijama.

Podsetimo, ovo nije prvi incident koji se desio u Domu u Veterniku koji je dospeo u žižu javnosti kada je 25. maja u požaru poginuo štićenik te ustanove S. T. (22) iz Subotice.

Ta tragedija je izazvala bujicu protesta međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija koje već dugo ukazuju na loše stanje u institucijama za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju i drugim vidovima invaliditeta.

Kao opravdanje za takvu situaciju nadležni u takvim ustanovama širom zemlje naveli su nedostatak medicinskog osoblja zbog Odluke Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnim institucijama, ali i nedovoljno ulaganja u taj sektor kako bi se poboljšali uslovi stanovanja.

Izvor: Blic