Početna Crna hronika Voz i kamion se sudarili u Futogu: Rampa ispravna, nisu poštovani propisi

Voz i kamion se sudarili u Futogu: Rampa ispravna, nisu poštovani propisi

0

Teretni voz “Despotija” udario je jutros oko osam časova kamion u Futogu, zbog čega je došlo do prekida železničkog saobraćaja.

Kako saznajemo, vozač šlepera nije poštovao prvenstvo prolaza i krenuo je da prelazi preko pruge. U tom trenutku na njega je naleteo teretni voz koji se kretao na relaciji Novi Sad – Bački Petrovac, udarivši u prikolicu kamiona.

Ekipa Hitne pomoći nije intervenisala, a povređenih u incidentu nije bilo.

Osim kamiona i voza, materijalna šteta napravljena je i na “pežou” koji je bio parkiran u blizini udesa.

Novosadska policija je izašla na lice mesta kako bi obavila uviđaj.

Infrastrukture Železnice Srbije: Rampa je bila ispravna

Kako kažu u Infrastrukturi Železnica Srbije, do sudara je došlo zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa i signalizacije vozača drumskog vozila.

“Navedeni putni prelaz u Futogu, na kome se dogodio ovaj sudar, obezbeđen je mehaničkim branicima i saobraćajnim znacima na putu. Branici su u trenutku sudara bili ispravni i funkcionisali su potpuno normalno i kako je to i predviđeno. Branici na ovom putnom prelazu su u vreme nailaska voza bili spušteni, a kamion sa prikolicom se nalazio na kolosecima i ostao je između motki branika. Put na ovom putnom prelazu prelazi preko tri koloseka u stanici Futog. Prilikom naleta teretnog voza na kamionsku prikolicu, kamion je udario u drumsko vozilo, koje je bilo parkirano pored koloseka”, kažu u IŽS.

Pruga je otvorena za saobraćaj u 11:25.

“Međutim, nepoštovanje saobraćajnih propisa i signalizacije od strane vozača drumskih vozila na putnim prelazima, a naročito kada je rampa spuštena, gotovo po pravilu imaju tragične posledice. Infrastruktura železnice Srbije zbog toga ponovo apeluje i upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju, da poštuju propise i signalizaciju i posebno na putnim prelazima voze pažljivo i odgovorno, jer se samo tako mogu da spreče nesreće i sačuvaju ljudski životi”, apeluju u IŽS.

Izvor: 021
Foto: Pixabay