Početna Crna hronika Započeta procedura izručenja osumnjičenog za ubistvo vlasnika menjačnice

Započeta procedura izručenja osumnjičenog za ubistvo vlasnika menjačnice

0

Novosađanin Bojan J. (44), koji se sumnjiči za ubistvo vlasnika menjačnice “Jole” Jovana Janićijevića (47), a koji je početkom februara uhapšen na granici Nemačke i Austrije, trebalo bi uskoro da bude izručen našoj zemlji.

Ministarstvo pravde je dostavilo molbu za njegovo izručenje Saveznom ministarstvu pravde Austrije 17. februara i na taj način je započeta procedura za ekstradiciju Bojana J. iz Austrije. Čitav postupak sprovodi se po austrijskim propisima, tako da konačnu odluku o izručenju donosi savezni ministar pravde Austrije.

Bojan J. je uhapšen po međunarodnoj poternici 1. februara u Austriji, nako čega mu je u austrijskom gradu Salcburgu određen ekstradicioni pritvor.

Podsećanja radi, njega su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Novom Sadu i Uprave kriminalističke policije, SBPOK, u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, policijom Republike Austrije, Savezne Republike Nemačke i njihovim oficirom za vezu u Srbiji, uhapsili posle sedmodnevne potere.

Sumnja se da je on, 24. januara, u Novom Sadu, oštrim predmetom, usmrtio četrdesetsedmogodišnjeg Jovana Janićijevića, čije je beživotno telo pronađeno na parkingu, u Ulici Nova 34 u novosadskom naselju Adice. Za delo za koje je osumnjičen Bojan J. predeviđena je kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

Prema nezvaničnim informacijama, Jovan Janićijević je usmrćen sa 22 uboda oštrim predmetom, najverovatnije nožem. Kobna su bila dva uboda, onaj u pluća i u srce. Na licu mesta, kamere s obližnjeg objekta snimile su trenutak kada je Jovan došao kolima zajedno s nekim muškarcem. Potom kako je došlo do koškanja između njih dvojice, nakon čega muškarac Jovanovo telo prevlačio preko suvozačevog sedišta. U jednom momentu mu spada kapuljača koju je brzo vratio na glavu, ali se vidi da je kratko ošišan, visok i mršav.

Takođe, kamere su zabeležile kako odvlači telo i ostavlja ga ispred kola i zidane ograde, verovatno da ga prolaznici ne bi pronašli. Jedno vreme se tu zadržao jer je naišlo nekoliko automobila, a kada su prošli, on je napustio lice mesta.

Janićijević je, podsećanja radi, kobnog dana otišao iz menjačnice nakon dobijene poruke, pa se pretpostavlja da je otišao da se nađe s nekim koga dobro poznaje. Kod sebe je imao izvesnu količinu novca, a prema tvrdnjama njegovih poznanika, uvek je nosio veću sumu u dve torbice, u jednoj je držao dinare, a u drugoj devize. Koliko je para ubica uzeo za sada se samo nagađa.

Poznanici i prijatelji pokojnog vlasnika menjačnice, nakon hapšenja Bojana J, ispričali su da im je bilo sumnjivo što osumnjičeni nije bio na sahrani pokojnog Janićijevića s obzirom da su bili dobri. U menjačkim krugovima se spekuliše da je ubijeni Jovan osumnjičenom često menjao novac, tako da pretpostavljaju da je i kobnog dana iz istog razloga otišao da se nađe sa svojim ubicom.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Nikolić
Foto: Austrijska policija/ Hapšenje osumnjičenog u Salcburgu