Početna Aktuelno #FoodPlanet2020 – Jermenija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

#FoodPlanet2020 – Jermenija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

0

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications”  i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 10. oktobra na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Juče se na festivalu predstavila Jermenija, zemlja čija hrana ima originalan i začinjen ukus. Biber, timijan, estragon, majčina dušica, kumin, nana, razno povrće i beli luk se koriste kao osnovni začini, a procenjeno je da za pripremanje hrane jermenski kulinarski stručnjaci koriste oko 300 vrsta divljih trava i cveća koje se koriste kao začini, pa čak i kao glavna jela. Jermensko kulinarstvo široko koristi govedinu i ovčetinu, dok se svinjetina retko koristi. Osobeno jermensko jelo punjeno mlevenim mesom, pirinčem i slatkim travama – Tolma, sprema se od svežeg lišća vinove loze u proleće, a od jabuka, dunja, patlidžana, paprika i paradajza u jesen.

Od starih vremena Jermenija je poznata po ribljim specijalitetima, što je uslovljeno geografijom jermenskih planina. Reka i jezera Jermenije bogate su ribom, kao što su sevan pastrmka, belica, karmrakaj (leming), itd. Mnogi kraljevi i jermenske velmože su pravili ribnjake u kojima su gajili posebno vredne vrste ribe, potočnu pastrmku, recimo. Riba je kuvana, pržena u ulju, na ražnju, na uglju, posuta začinima. U jermeniji ništa ne može bez Lavaša. To je tanak i pljosnat prut hleba bez kvasca, oko metar dug. Takođe, Jermenija je poznata po veoma raznolikoj ponudi sireva, dok klima u dolinama planine Ararat nudi mogućnost za uzgoj voća poputkajsije, breskve, nara, kornalina, trešnje, kruške, šljive, grožđa, smokve, dunje.

Ovom prilikom prisutnima se obratio konzul Jermenije Predrag Tomić nakon čega je Anžela Nedeljković izvela tracicionalnu jermensku numeru, a potom su posetioci bili u prilici da probaju neka tradicionalna jermenska jela kao što su: Lavaš krekeri, hleb Lavaš sa sirom, jermenski kolač – Meshkengouyzov, jermenske tulumbe, nazok i koh.

Sve do 20. oktobra, tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na platou će se nalaziti i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.