Početna Gradske teme Besplatna pravna pomoć dostupna građanima Novog Sada

Besplatna pravna pomoć dostupna građanima Novog Sada

0

Član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić i državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić obišli su gradsku Kancelariju za podnošenje zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći i Biro za pružanje pravne pomoći gde su, sa zaposlenima u tim organizacijama razgovarali o dosadašnjem iskustvu u radu, budući da se Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći primenjuje od 1. oktobra 2019. godine.

“Biro za pružanje pravne pomoći Novog Sada osnovan je 1961. godine, a od 1999. funkcioniše kao samostalna organizaciona jedinica. Prošle godine imali su oko 7000 predmeta u radu”, izjavio je Milan Đurić i dodao “Od 1. oktobra 2019. godine Grad je, u skladu sa zakonskim, obavezujućim odredbama uputio dvoje zaposlenih iz svojih Uprava na obuku u Ministarstvo pravde gde su dobili licence. Oni su upisani u Registar za rad sa građanima za koje procenjuju da li imaju osnova za upućivanje u Biro za pružanje pravne pomoći ili kod licenciranih advokata koji takođe imaju pravo da se bave besplatnom pravnom pomoći. Ta pomoć se finansira podjednako iz budžeta Grada i Republike, mi smo obezbedili sredstva, nadamo se da su građani zadovoljni i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju.”

Podsećajući da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći počela 1. oktobra 2019. godine, državni sekretar Radomir Ilić je naveo da je za šest meseci njegove primene bilo više od 12.000 zahteva za pružanje besplatne pravne podrške, a ostatak za besplatnu pravnu pomoć. Ilić je istakao da su različite Vlade više od 20 godina najavljivale donošenje ovog zakona, a da su se uslovi za to stvorili kada je Srbija imala stabilnu ekonomiju i stabilan budžet.

“U Novom Sadu sam se uverio koliko Zakon mnogo znači i kako funkcioniše. Čestitam Gradu Novom Sadu na organizovanoj službi, koja je spremno dočekala primenu novog Zakona” – rekao je Radomir Ilić i podsetio da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani koji su korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, poput osoba sa invaliditetom, raseljenih lica, žrtava nasilja, azilanata i drugih. On je dodao da besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, ali i udruženja građana koja godinama pružaju besplatnu pravnu pomoć ranjivim grupama.

Prema rečima pravnika iz Kancelarije za podnošenje zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći Gorana Gajića do sada se 300 ljudi obratilo Kancelariji.

“Mi se trudimo da maksimalno ispoštujemo potrebe građana, uvažavajući zakonske odredbe i cenimo da je to značajan korak u ostvarivanju njihovih prava. Za sada su građani zadovoljni”, objasnio je Gajić.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay