Početna Gradske teme Besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV, uzročnika raka grlića materice, ponovo u Novom...

Besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV, uzročnika raka grlića materice, ponovo u Novom Sadu

0

Novosadski dom zdravlja i ove godine će raspolagati vakcinama za prevenciju humanog papiloma virusa (HPV) koje su namenjene devojčicama uzrasta 12-18 godina.

Nakon prošlogodišnjeg uspešnog pilot-projekta u Srbiji u organizaciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine, vojvođanski institut konkurisao je na gradskom projektu za dodelu novca za populacionu politiku i dobio oko 15 miliona dinara.

Sredstva je na konkursu odobrio Gradski odbor za pronatalitetnu populacionu politiku iz gradske kase.

Na Institutu je da u narednom periodu odabere dobavljača HPV vakcine. Prošle godine je 1.800 doza dopremio farmaceutski distributer “Phoenix pharma”.

Prevencija humanog papiloma virusa izuzetno je bitna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice. U Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli i do 1.500 žena, a umre njih 600, što nas svrstava u vrh država po broju obolelih i umrlih.

U Evropi su poslednja istraživanja pokazala da vakcina ima uticaj na smanjenje smrtnosti žena, ali je u Srbiji problem vrlo visoka cena ove vakcine. Detaljnije o humanom papiloma virusu i vakcini protiv HPV čitajte u našem članku OVDE.

Prošlogodišnja akcija Instituta i doma zdravlja bila je vrlo uspešna. Procedura je podrazumevala da roditelji odvedu devojčice kod pedijatra na vakcinu, a koja se daje u dve doze. Inače, vakcina protiv HPV može da se kupi privatno, ali je vrlo skupa.

Vakcina protiv HPV je u Srbiji preporučena.

Detaljnije o ovogodišnjoj mogućnosti dobijanja HPV vakcine i koliko će doza biti na raspolaganju biće poznato u narednim nedeljama.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay