Početna Gradske teme Budžet Sremskih Karlovaca “opustošen”

Budžet Sremskih Karlovaca “opustošen”

0

Opština Sremski Karlovci je na dan 21. septembar u budžetu imala samo milion dinara nenamenskih sredstava, rečeno je u odgovoru na odborničko pitanje postavljeno na sednici skupštine 10. septembra ove godine.

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) i predsednik Saveta za budžet i finansije Dragan Trišić, koji je i postavio ovo pitanje, kaže za 021 da to potvrđuje njegove višemesečne sumnje da je budžet opštine opustošen.

“Najnovija informacija sa sednice Saveta za budžet održane prošle nedelje je da sada ta suma iznosi pet miliona, što je i dalje malo, naročito kada se uzme u obzir da Opštini uskoro dospevaju nove obaveze, da je sad kraj meseca i da treba da se isplate plate. Svaki dinar koji se slije u budžet ide na te obaveze”, objašnjava Trišić.

Opština, kaže, “krpi kraj sa krajem”. Smatra da bez intervencije države sredstvima iz tekuće budžetske rezerve, teško da će nova uprava biti sposobna da to sama reši.

“Ovo je začarani krug siromaštva do kog je došlo zbog kontinuiranog izvlačenja novca iz budžeta, koji je korišćen da se finansira stranačka pešadija, festivali, članovi komisija koji mesečno dobijaju do 30 hiljada dinara i niz nepotrebnih ugovora”, navodi sagovornik 021.

Na pitanje o reakcijama predstavnika opštine na saopštavanje da je u budžetu ostalo samo million dinara, Trišić kaže da ih nije ni bilo.

“Novi predsednik opštine nije nijednom od preuzimanja dužnosti izašao za skupštinsku govornicu, a plan o finansijskoj konsolidaciji nije prezentovan. Koliko čujem, oni grčevito traže novac na sve strane. Pravdaju siromaštvo izborima, koronom… U opštinskoj upravi je pravo rasulo”, zaključuje Trišić.

Inače, budžet ove opštine, je jedan od retkih koji nije planirao trošak za izbore koji su održani ove godine, pa su, kaže Trišić, troškove izborne komisije i ostale plaćali iz budžetske rezerve, što je samo pogoršalo finansijske probleme Sremskih Karlovaca.

Prvi znak da nešto sa finansijama Sremskih Karlovaca nije u redu, bilo je gašenje Narodne kuhinje, zbog, kako je tada navedeno u obrazloženju Crvenog krsta, nedostatka sredstava u opštinskom budžetu. Međutim, zastoj u radu ustanove koja hrani 120 socijalno ugroženih Karlovčana trajao je kratko, budući da su, nakon pisanja 021, opštinari naprasno pronašli novac za ovu svrhu.

Za putovanja čak pet puta više nego za zdravstvo

Na prethodnoj sednici skupštine odbornicima je predstavljen i Izveštaj o izvršenju budžeta u periodu od januara do juna 2020. godine. Budžetski deficit iznosi 36.289.498 dinara.

Izveštaj pokazuje da je budžet opštine 590.402.710 dinara, ali da je većina tog novca namenjena za već ugovorene obaveze.

Ukupni rashodi koji su izvršeni do juna tekuće godine iznose 179.477.361 dinar, odnosno 30 odsto od planiranih. U strukturi rashoda, najveći udeo imaju troškovi za robu i usluge (30 odsto), koji iznose 63.317.490 dinara.

Opština je do juna izdvojila skoro 800 hiljada dinara za novčane kazne i penale po rešenju sudova, od čega je gotovo 330 hiljada dinara otišlo na naknade štete za povredu (padovi i ugriz pasa lutalica).

Iako je korona uveliko bila prisutna, a sa njom i ograničenje putovanja, predstavnici opštine potrošili su 481.820 dinara na putovanja, što je čak pet puta više od novca koji je utrošen na zdravstvenu zaštitu stanovnika opštine. Ostvarenost planiranih troškova za unapređenje zdravstva je samo pet odsto od planiranog.

Organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, na koju se građani Karlovaca već godinama žale, prošla je isto kao zdravstvo, sa samo pet odsto ostvarenih ulaganja.

U razvoj poljoprivrede uloženo je samo osam odsto planiranih sredstava, odnosno 221.000 dinara.

Najveći stepen ostvarenosti imaju troškovi skupštine opštine, opštinskog veća, opštinskog pravobranilaštva, troškovi namenjeni za lokalni ekonomski razvoj i prenos sredstava turističkoj organizaciji.

Odbornik Dragan Trišić pita se zašto je u turizam, usred pandemije virusa, uloženo čak deset miliona dinara, kada je ovo očigledno period u kom turisti nisu boravili u Sremskim Karlovcima, što pokazuju i prihodi od boravišnih taksi koji iznose samo oko 300 hiljada dinara.

Ostatak teksta pročotajte OVDE.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia