Početna Gradske teme Cena tehničkog pregleda u Novom Sadu usaglašena

Cena tehničkog pregleda u Novom Sadu usaglašena

0

Cena tehničkog pregleda za automobile usaglašena je na nivou Novog Sada i ona od ponedeljka, 12. novembra, iznosi 4.800 dinara.

Novosadske auto-kuće koje se bave registracijom vozila i tehničkim pregledom, usaglasile su se da za svoje usluge uzimaju iste sume.

Do ovog poskupljenja došlo je nakon povećanja cene tehničkih pregleda u pojedinim gradovima u Srbiji, gde se od prošle nedelje tehnički pregled automobila plaća od 5.000 do 6.000 dinara, za motocikle od 3.000 do 4.000, za autobuse od 10.000 do 12.000 dinara, za teretnjake od 5.000 do 12.000 i za prskalice od 4.000 do 12.000 dinara.

Novo povećanje cene tehničkog pregleda auto-kuće u ovim gradovima pravdavaju činjenicom da su im osiguravajuće kuće smanjile zaradu od prodatih polisa auto-osiguranja sa 20 odsto na pet.

Međutim, u Udruženju potrošača “Efektiva” tvrde da je poskupljenje tehničkog pregleda neopravdano. Ističu da u Srbiji ima oko 1.700 registrovanih privrednih subjekata koji se bave tehničkim pregledom i registracijom vozila. Po zvaničnoj statistici, u Srbiji ima oko dva miliona registrovanih vozila, što znači da u proseku svaka firma može registrovati oko 1.176 vozila godišnje ili 98 mesečno. Računica “Efektive” kada je cena tehničkog pregleda 3.000 dinara, kolika je bila pre ovog poskupljenja, pokazuje da je mesečna zarada od registracije 98 vozila 2.450 evra. Na tih 98 evra, neka bude još pet evra po vozilu na ime onih pet odsto koji se dobijaju od osiguranju, to donosi ukupnu mesečnu zaradu od 2.940 evra.

“Da li je to dovoljno da pokrije mesečne troškove? Novo povećanje cene se opravdava smanjevanjem provizije od osiguranja, pa se postavlja pitanje zašto su tehnički pregledi cenu svojih usluga prvobitno povećali sa 1.000 dinara na 3.000 kada je provizija od osiguranja u tom periodu bila ista”, pitaju iz “Efektive”.

Ono što je novo je da Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije pripremaju novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a koji bi mogao da spreči uticaj provizije za obavezno osiguranje vozila koju osiguravajuće kuće daju servisima koji obavljaju tehničke preglede na cenu tehničkog pregleda.

Izrada ovog zakona je već počela, a radnu grupu čine predstavnici Ministarstva finansija i drugih nadležna ministarstva, Narodne banke Srbije i osiguravajućih društava.

Izvor: Dnevnik, Tanjug
Foto: Pixabay