Početna Gradske teme Crveni krst Novog Sada obeležio 141 godinu postojanja

Crveni krst Novog Sada obeležio 141 godinu postojanja

0

Crveni krst Novog Sada jedna je od najstarijih ustanova u našem gradu, a i šire, pa je tako ove godine obeležio 141 godinu postojanja.

Kao sastavni deo CKV i CKS ima deset oblasti delovanja: prva pomoć, delovanje u nesrećama, socijalna delatnost, zdravstveno-preventivna delatnost, međunarodna i međuinstitucionalna saradnja, zatim program službe traženja, dobrovoljno davalaštvo krvi, dok se promocija humanih vrednosti i borba protiv trgovine ljudima implementira u novosadskim osnovnim školama. Sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić ponosan je na to što organizaciju čini veliki broj volontera koji srcem nude pomoć onima kojima je potrebna, a mali je broj zaposlenih koji je neophodan da iskoordiniše rad organizacije.

“Svih ovih godina trudili smo se da budemo stub humanosti Novog Sada”, rekao je Lazić, istakavši da se snaga takve jedne organizacije najbolje videla u vreme proglašenja vanrednog stanja, 15. marta 2020. godine. “Naši volonteri su bili među prvima koji su se uključili kao podrška u borbi protiv koronavirusa, nudeći pomoć oko nabavke prehrambenih i higijenskih artikala, zatim lekova za sugrađane koji nisu imali mogućnost kretanja, a kasnije smo bili velika podrška u procesu masovne imunizacije. Oslanjali smo se isključivo na naše edukovane volontere kojih je bilo 112.”

Kako kaže, najponosniji je na kolege zaposlene, koji treba da angažuju, obuče i osposobe buduće volontere, ali i na volontere bez kojih ta organizacija ne bi tako plemenito funkcionisala.

“Na spisku imamo 500 aktivnih volontera na koje možemo da računamo u toku 24 sata, a oko 220 su mladi”, kaže Lazić. “Procena je da imamo oko 1.000 njih koji su na čekanju, dok Crveni krst Novog Sada ima oko 14.000 članova sa plaćenom članarinom. Da bi neko postao volonter Crvenog krsta, imamo određene filtere na osnovu kojih zaposleni procenjuju da li neko zadovoljava kriterijume. Oni su inače u letnjem periodu bili na mnogim destinacijama, kako bi naučili i ovladali određenim znanjima i veštinama. Imali smo ove godine čast da naša volonterka Tijana Topalović predstavlja sve mlade iz nacionalnog društva, pa je na poziv italijanskog Crvenog krsta boravila u Firenci.”

Prema njegovim rečima, u decembru su tradicionalno posvećeni pomoći socijalno ugroženim građanima. Kroz projekat „Direktno ublažavanje siromaštva” najugroženijima će se dodeliti prehrambeni i higijenski paketi, kao i ogrevno drvo, dok svake godine uspevaju da obezbede i više od 1.000 novogodišnjih paketića.

“Iskoristio bih priliku da kažem da naša humanitarna organizacija ima snažnu podršku Grada za svoje aktivnosti, a zahvalio bih se kompanijama i pojedincima koji, prepoznajući solidarnost i humanost, pomažu naš rad”, istakao je naš sagovornik, dodavši da je zajedničko zalaganje na dobrobit krajnjim korisnicima.

Sledeće godine, dr Dragan Lazić obeležiće 30 godina rada u Crvenom krstu, a kako ističe, prošao je mnogo vanrednih stanja, te može reći da je najteža bila situacija sa pandemijom koronavirusa, zbog straha od nepoznatog i ogromne odgovornosti.

Izvor: Dnevnik.rs/I. Bakmaz
Foto: Crveni Krst Novi Sad