Početna Gradske teme Dan planete Zemlje se obeležava na tri lokacije u Novom Sadu –...

Dan planete Zemlje se obeležava na tri lokacije u Novom Sadu – Posetioce očekuju radionice, edukacije za najmlađe i vredne nagrade

0

Dan planete Zemlje se obeležava u ponedeljak 22. aprila, tog dana će na Trgu slobode, platou ispred Promenade i Spensa biti održane aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, biciklizma i reciklaže. Posetioce očekuju radionice, kvizovi i vredne nagrade.

O kojim lokacijama se radi i koje aktivnosti su u planu govorila je Mira Radenović Bojić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine, u jutarnjem programu Radio televizije Vojvodine.

“Gledali smo da budu lokacije gde najviše Novosađana prolazi, ali i svih onih koji posećuju Novi Sad. Ideja je da što veći broj ljudi poseti ove lokacije i da se upozna sa onim šta radi Grad Novi Sad u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, zaštite vazduha, subvencije za bicikle i reciklaže”, naglasila je Radenović.

Ona je naglasila da će biti realizovan program za najmlađe, kao i za decu školskog uzrasta. Što znači da će imati časove na otvorenom gde će pričati o reciklaži, nakon čega ih očekuju testovi i nagrade. Takođe, nagrade i kratki kviz imaće priliku da urade i odrasli.

“Na štandu energetske efikasnosti nagrade su zamena vrata, prozora, sigurnosna vrata, zamena komarnika ili postavljanje novih. Na lokaciji za bicikle, zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i Republičkom agencijom za bezbednost saobraćaja uradićemo obuku najmlađih sugrađana, kako bezbedno koristiti bicikl na ulicama Novog Sadu”, istakla je Radenović.

Ona je podsetila da je do sada dodeljeno preko 5.000 subvencija za kupovinu novog bicikla, a za poslednjih devet godina, broj biciklista u gradu povećan je za preko 300 posto.

Satnica svake radionice:

  • Trgu slobode od 11.00 časova govoriće o reciklaži.

Nagrade koje mogu da osovoje prilikom reciklaže moćiće da se informišu tog dana na postavljenim štandovima.

  • Na platouispred Spensa od 12.00 do 16.00 časova govoriće o energetskoj efikasnosti.

Tada će građani imati priliku da se upoznaju sa subvencijama koje Republika Srbija, odnosno Ministarstvo zaštite životne sredine daje za kupovinu električnog automobila.

  • Na platou ispred Promenade od 13.00 do 17.00 časova, tema je biciklizam.

Građani će imati priliku da saznaju koje Udruženje ove godine sprovodi konkurs za subvencije i kada je otvaranje.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Ilustracija/Pexels