Početna Gradske teme Današnji “Heroj dana” je Dragica Martinjak Petković sa Riblje pijace

Današnji “Heroj dana” je Dragica Martinjak Petković sa Riblje pijace

0

Kao nastavak akcije “Heroj ulice” iz prošle godine, Grad Novi Sad pokrenuo je novu – “Heroj dana” u kojoj će Novosađani predlagati svoje heroje koji im pomažu da što bezbednije i humanije provedu vreme pandemije.

– Dobrota u doba “korone”? Ne, dobrota je to uvek – potvrđuje sugrađanka i urednica dečjeg časopisa “Maštalica” Vesna Pantić koja je za “Heroje dana” predložila Dragicu Martinjak Petković i njenu sestru Milijanu sa novosadske Riblje pijace.

– One su uvek ljubazne i dobre, a u nedelji za nama učinile su dobro delo, potpuno beznačajno u materijalnom smislu, ali veliko u ljudskom. Naime, tog dana sam kupila tri kese povrća i jednu sam zaboravila, a nisam znala ni gde ni kako. Kad sam sledeći put došla na pijacu, nisam još ni svratila na tezgu kod Dragice i Milijane, kad me je jedna od njih prepoznala i potrčala za mnom dozivajući me. Na moje ogromno iznenađenje, uz osmeh i izvinjenje, objasnila mi je da sam pre neki dan na njihovoj tezgi zaboravila kesu, ali da su je zbog velike gužve tek kasnije primetile. Tog trenutka napunila mi je novu kesu raznog povrća. Tek tada sam videla oči i pogled dveju prodavačica iz kojih isijava dobrota. Ničim ih nisam zadužila i samo sam jedna od mušterija, a zbog te male ljudske nežnosti i pažnje, kao nada da se dobro dobrim vraća, da se prave vrednosti prepoznaju i šire dalje, predlažem te dve mlade žene, pred kojima je život, za heroine dana. Profesor Vladeta Jerotić je govorio da sve prođe, samo dela ljubavi ostaju, a ovaj svet neće postati bolji sam od sebe, nego tek kad svi postanemo bolji. Zato, hvala Dragici i Milijani što su nam otkrile zrnce nežnosti i dobrote. Kažu, prolazi epidemija koronavirusa, ublažavaju se mere. Neka našim gradom i celim svetom ubuduće vlada samo epidemija dobrote – poručuje Vesna Pantić za naš portal.

Medicinski radnici, apotekari, radnici gradske čistoće, prodavci u samoposlugama, volonteri, dostavljači hrane pa i naši stari sugrađani koji svojim ostankom u samoizolaciji čine da nam svim vreme pandemije prođe što bezbednije i humanije – svi su oni naši “Heroji dana”.

Pošaljite svoje predloge i pomozite nam da ih sve predstavimo javnosti i istaknemo koliko nam je važno to što rade. Svoje predloge pošaljite nam e-mail adresu: herojulice021@gmail.com

Medijski pokrovitelji akcije su: Color Media Communications, list “Dnevnik”, Novosadska TV, Dunav TV i RTV Pančevo.

Sponzor akcije je AMS osiguranje. 

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva