Početna Gradske teme Dani Španije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Dani Španije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

0

Prvi put ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održava se manifestacija posvećena obeležavanju Dana Španije. Odlična saradnja između instituta Servantes, ambasade Španije i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, doprinela je da se uspešno realizuje bogat i zanimljiv program.

“Prilika je da španski jezik, kao jedan od najprisutnijih na svetu koji govori čak 600 miliona ljudi na planeti, predstavimo na našem fakultetu u najboljem mogućem svetlu”, konstatovala je doc. dr Bojana Kovačević Petrović – zamenica šefa Odseka za iberoameričke studije.

Prošle godine Filozofski fakultet pokrenuo je novi studijski program za španski jezik, književnost i kulturu, čime je budućim brucošima dao još jedan razlog da studiraju na tom fakultetu.

“Drugi put sam ovde, bio sam pre 11 godina, ali samo u Beogradu. Raduje me što studenti na fakultetu uče španski jezik, koji nije samo jezik Španije, nego jezik brojnih zemalja Latinske Amerike i jedan je od najvažnijih jezika na svetu”, rekao je pisac Lorenco Silva.

“Meni je zadovoljstvo svaki put kad dođem ovde i veoma me raduje što postoji odsek za učenje španskog jezika”, dodaje ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina.

Dani Španije trajaće tri dana, a ideja oraganizatora je da predavanja budu posvećena domorodačkim narodima.

“Narednih dana imaćemo prriliku da čujemo 30 studenata Filozofskog fakulteta koji će govoriti stihove španskih pesnika. Gledaćemo čak četiri španska filma iz savremene produkcije koje nam je obezbedila španska ambasada”, zaključila je Bojana Kovačević Petrović.

Svi zainteresovani manifestaciju mogu posetiti do 15. marta. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Izvor: RTV.rs/Milica Grmuša
Foto: RTV.rs