Početna Gradske teme Deca u Muzičkoj školi bez stolica, a donatorski dinar potrošen

Deca u Muzičkoj školi bez stolica, a donatorski dinar potrošen

0

saxophone-546303_640

Profesorka u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”, Nataša Živančević, prijavila je zloupotrebe roditeljskih donacija u školi u kojoj je zaposlena i tvrdi da je stotine hiljada dinara otišlo na privatne troškove direktorke i pojedinih nastavnika, a ne za unapređenje nastave.

– Umesto neposrednog unapređenja nastave u smislu prostora ili pomoći deci, donatorski dinar korišćen je za seminare naših nastavnika, njihova autorska prava, hotelske sobe, hotelsku hranu, tapiseriju u direktorkinoj kancelariji – navodi Živančević.

Ona tvrdi da su osim tapiserije, čije iznajmljivanje košta više od 35.000 dinara godišnje, od roditeljskog dinara plaćana i putovanja za dve osobe u Tel Aviv, hoteli u Pragu i Salcburgu, kao i ručkovi i noćenje u jednom novosadskom hotelu. Od svih tih troškova, navodi profesorka, đaci nisu imali nikakve koristi.

– Ni na koji način nije povećan kvalitet, što se može videti i na trenutno aktuelnom “Buzzu” gde se deca žale – da li će se moja stolica popraviti do penzije – dakle, imaju problema čak i sa stolicama na kojima sede – navodi ona.

Prema zakonu novac od roditeljskog dinara može se trošiti samo na one stavke koje direktno utiču na kvalitet nastave. Pravnica Dragana Ćorić kaže da, iako se za dečja i roditeljska prava bori godinama, pojedine stavke na koje se u Muzičkoj školi trošio taj novac prvi put vidi u životu.

– Ako se krene po strukturi za šta se treba koristiti taj roditeljski dinar, a za šta je utvrđeno da se koristio, ne poklapaju se kockice. Nikako – navodi Dragana Ćorić, predsednica udruženja “Roditelj”.

Pored toga, u školi su se vanredni ispiti, koji po zakonu mogu iznositi najviše 700 dinara, naplaćivali desetostruko više, a najveći deo te razlike je, navodi uzbunjivačica Živančević, isplaćivan direktno na račune direktorke i pojedinih zaposlenih.

Nakon prijave, budžetska inspekcija najavila je vanrednu kontrolu u ovoj školi, a slučaj prosledila Osnovnom javnom tužilaštvu, budući da, prema njihovom mišljenju, dokumentacija upućuje na krivična dela prevare i pronevere.

Iako je prvobitno obećala razgovor za Televoziju N1, direktorka škole Radmila Rakin Martinović odbila je da stane pred kamere, nakon što se, kako kaže, konsultovala sa advokatima koji su je savetovali da se u ovom trenutku ne oglašava.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay