Početna Gradske teme Deset odsto Novosađana tražilo pomoć Centra za socijalni rad

Deset odsto Novosađana tražilo pomoć Centra za socijalni rad

0

Centru za socijalni rad (CZSR) Grada Novog Sada u toku 2022. godine obratila se čak 31 hiljada građana, što je gotovo 10 odsto stanovništva.

Na osnovu toga CZSR je realizovao čak 52.000 prava, mera, usluga i stručnih postupaka – dva procenta više nego prethodne godine, ukazano je juče na međunarodnoj konferenciji “Dani socijalne zaštite: nasilje – uzroci, mere i intervencije”.

Direktorka Centra za socijalni Rad Novog Sada Jelena Zorić istakla je da je jedan od ciljeva ove konferencije da se izađe javno pred građane, jer su oni nedovoljno informisani o aktivnostima CZSR.

“Jedan od važnih razloga za organizaciju ove konferencije jeste i međusobna saradnja institucija. Moramo da damo odgovor kao zajednica, moramo da posmatramo celokupan kontekst”, navela je ona.

Dodala je i da je zbog toga izuzetno važno što ovoj konferenciji prisutni predstavnici brojnih institucija koje se na neki način bave socijalnom zaštitom, od predstavnika obrazovanja, preko pravosudnih organa, policije, tužilaštva, advokata, ali i udruženja civilnog sektora.

“Važno da vidimo kakvo je stanje u socijalnoj zaštiti, kakve su potrebe naših korisnika i koliko je važno da odgovorimo na sve te potrebe”, rekla je Zorić.

Ona je dodala i da je u toku prošle godine 3.200 korisnika dobilo jednokratnu socijalnu pomoć, dok je pravo na novčanu socijalnu pomoć ostvario 2.301 korisnik, što zajedno sa članovima njihovih porodica čini ukupno 5.587 osoba.

“Tokom 2022. godine realizovano je 11.293 prava, mera i usluga i stručnih postupaka u Službi za decu i mlade, kao i 15.800 u Službi za odrasla i stara lica”, navela je Zorić.

Dodala je i da je za potrebe domskog smeštaja evidentirano 2.500 korisnika što je, kako je navela, povećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 17 procenata.

Na početku konferencije pušten je i kratak film o istorijatu Centra za socijalni rad, koji je oformljen 1960. godine, da bi u međuvremenu postao međuopštinski, sa odeljenjima u Beočinu i Sremskim Karlovcima.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay