Početna Gradske teme Divlje deponije se iznova stvaraju na pojedinim lokacijama u gradu

Divlje deponije se iznova stvaraju na pojedinim lokacijama u gradu

0

Divlje deponije u Novom Sadu se iznova pojavljuju u pojedinim ulicama kao što su Boška Vrebalova, Olge Petrov, Nadežde Petrović i Vojvode Knićanina, naveo je za “Novosti” direktor “Čistoće” Vladimir Zelenović.

“Svakodnevno se suočavamo sa problemom divljih deponija, od onih najmanjih od po nekoliko kubika, pa i onih većih, po više od 100 kubika smeća na jednoj lokaciji. Inspekcija nam svakodnevno dostavlja naloge za uklanjanje divljih deponija u svim delovima grada, i mi postupamo po tim nalozima. To radimo i bez njihovog naloga u svakodnevnom, celodnevnom obilasku terena, o čemu svedoče i naše objave na sajtu, kao i na fejsbuk stranici našeg preduzeća”, navodi Zelenović za “Novosti”.

Kako kaže, deponije od stotinu i više kubika stvaraju se i na Temerinskom putu, u Živojina Ćuluma, u Dunavskim divizijama…

“Stalna je pojava da se na mestu gde je deponija uklonjena, brzo stvori nova. Svakog dana uklonimo male deponije sa 30 do 40 lokacija, a godišnje sa 12.500 mesta i moram naglasiti da se u tom procesu mesečno ukloni oko 900 kubika smeća, odnosno oko 11.000 kubika godišnje”, kaže Zelenović.

Podsetimo, novosadski komunalci su na licu mesta izrekli osam prekršajnih kazni od po 25.000 dinara Novosađanima koji su bacali smeće na javne površine. Takođe, kako navode Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, u prethodnih mesec dana izrečen je i veliki broj upozorenja, a pokrenuto je ukupno 197 upravnih postupaka gde su dati nalozi “Čistoći” da se ukloni otpad, koji je nepropisno odložen od strane građana koji nisu zatečeni na licu mesta.

Kako smo već pisali, u junu su izmenjene odluke o komunalnom redu u Novom Sadu i pooštrene kazne za one koji bacaju smeće van površina predviđenih za to i ne vode računa o svojim ljubimcima.

Kazne za stvaranje deponija i bacanje smeća mimo kanti, vođenje ljubimaca bez povoca, nečišćenje izmeta i uništavanje tartan staze na keju su 25.000 dinara za svakog građanina koji krši lokalne komunalne propise.

Za pravna lica, umesto 30.000 dinara kazna će biti 150.000 dinara za iste prekršaje. Odgovorno lice u preduzeću platiće 25.000 dinara umesto 10.000 dinara, a preduzetnik 75.000 dinara umesto 15.000 dinara. Opširnije o izmenama odluka možete čitati OVDE.

Gradska uprava za inspekcijske poslove je najavila da će i u narednom periodu nastaviti pojačanu kontrolu i nadzor odlaganja komunalnog i drugog otpada.

Izvor: Novosti, 021
Foto: Pixabay