Početna Gradske teme DZNS obeležava “Brkati novembar” – mesec svesnosti o zdravlju muškarca

DZNS obeležava “Brkati novembar” – mesec svesnosti o zdravlju muškarca

0

Projekat “Brkati novembar” kojim se podiže svest o muškom zdravlju, posebno se obraća mladićima sa željom da u što mlađem dobu saznaju što više o raku testisa i preventivnim samopregledima.

Novembar je Mesec svesnosti o zdravlju muškarca i borbe protiv raka testisa i prostate – koji ljudi širom sveta poznaju kao „Movembar“.

Rak prostate (karcionom prostate) je ozbiljna bolest koja svake godine pogađa hiljade sredovečnih i starijih muškaraca. Statistike kažu da se u oko 60% slučajeva javlja kod muškaraca starijih od 65 godina, mada više nije neuobičajeno da se pojavi i kod znatno mlađih muškaraca. Istraživanja sprovedena u Evropi pokazuju da se rak testisa u poslednjih 20 godina udvostručio, ali i da 87% mladih muškaraca ne zna da postoji samopregled koji im može spasiti život. Ukoliko se primeti neka promena, ne treba oklevati, odmah se obratiti lekaru.

Oklevanje i odlaganje često može da bude kobno. Tumori testi sa većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage – između 15. i 45. godine života. Ipak, retki su i ako se otkriju na vreme, izlečivi su u 90% slučajeva. Zato je samopregled jednom mesečno izuzetno važan.

Projekat realizuje preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: DZ “Novi Sad”