Početna Gradske teme Edukacija za bezbednost u saobraćaju učenika srednjih škola

Edukacija za bezbednost u saobraćaju učenika srednjih škola

0

Više od 40 odsto svih žrtava u saobraćaju su mladi, što ih svrstava među najugroženije učesnike u saobraćaju. Kako bi se ta statistika menjala na bolje, i poboljšalo njihovo znanje u oblasti bezbednosti, u Gimnaziji “Laza Kostić” promovisan je projekat “Edukacija za unapređenje bezbednosti u saobraćaju učenika srednjih škola na teritoriji grada Novog Sada”.

O opasnostima korišćenja mobilnog telefona i slušalica tokom vožnje i prelaska ulice, o važnosti vezivanja pojasa i nošenja kacige, kao i o drugim oblicima rizičnog ponašanja u saobraćaju, prošlog meseca edukovani su učenici trećeg razreda novosadskih srednjih škola, a u planu je da obuku prođu đaci iz ukupno 16 škola.

“Podsećam takođe svoje drugare iz razreda da treba da obrate pažnju u saobraćaju kada se nalaze, zato što se u poslednje vreme mnogo saobraćajnih nezgoda događa zbog uticaja alkohola i drugih opijata”, kaže lana Mrdalj, iz Muzičke škole “Isidor Bajić”.

“To su neke sitnice, ali te stvari su nam jako bitne. Evo, ja prvi kad prelazim put, neću više kucati poruke, neću ga prelaziti sa slušalicama, sa muzikom, neću pretrčavati na mestima gde nije pešački prelaz”, kaže Nikola Kostić iz Saobraćajne škole “Pinki”.

Edukacija za unapređenje bezbednosti u saobraćaju prethodnih godina bila je namenjena najrizičnijoj grupi, odnosno osnovcima od prvog do četvrtog razreda. Dileme i pitanja na istu temu imaju i srednjoškolci, koji su u drugoj kategoriji najugroženijih učesnika u saobraćaju.

“Najčešća pitanja su uglavnom bila zašto mora da se da se vezuje pojas na zadnjem sedištu, jer nisu bili svesni kolika je zapravo ta silina udara, kada se njihova težina pomnoži sa brzinom koja je dostignuta, da se tu dostignu neke mase veličine reda tone, druga stvar, bili su jako zainteresovani za pijane naočare, pa su pitali gde bi mogli da ih nabave i tako neke stvari”, ističe Marina Tucaković, edukatorka u Centru za unapređenje bezbednosti u saobraćaju.

“Ova grupa je ona koja se uključuje u legalni saobraćaj, sa dozvolama za mopede, pa onda na kraju kao maturanti postaju mnogi od njih i vozači B kategorije, to je ono što treba posebno obratiti pažnju, s obzirom na mladost, s obzirom na ono sve što se gleda u filmovima”, kaže Aleksandar Kravić član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve.

Poseban segment predavanja odnosi se na opasnost vožnje pod dejstvom alkohola i drugih opijata, kao i video-projekcija, odnosno dva kratka filma o sudbinama mladih učesnika u saobraćaju, koji su posle nezgoda ostali invalidi.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay