Početna Gradske teme Evroskepticizam među Novosađanima

Evroskepticizam među Novosađanima

0

Broj Novosađana koji su protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju veći je od broja onih koji podržavaju zvaničnu politiku države, pokazuje ispitivanje javnosti Nove srpske političke misli.

Istraživanje NSPM sprovedeno je telefonski, krajem januara i početkom februara, na uzorku od 950 Novosađana.

Kako pokazuju rezultati, 45,5 odsto ispitanih protivi se ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Nasuprot tome, 35,4 odsto je bilo za ulazak Srbije u zajednicu, dok 19,1 odsto ispitanih nije imalo stav o ovoj temi.

Srbija već 11 godina ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. U poslednje vreme spominje se i da bi rešavanje kosovskog pitanja značilo brži put Srbije ka EU, te je istraživanje NSPM obuhvatilo i ovu političku temu.

Na pitanje da li podržavaju nemačko-francuski predlog, koji uključuje prihvatanje članstva Kosova u UN, u zamenu za brži put Srbije u EU, 59,1 odsto ispitanih je reklo da ne podržava takvu ideju.

U ovom slučaju, tek 11,4 odsto ispitanih Novosađana je reklo da podržava nemačko-francuski predlog, dok je 29,5 njih reklo da nema stav o tome.

Manje evroskepticizma nego u Beogradu i Srbiji

Isto istraživanje NSPM je sproveo za teritoriju Beograda i Srbije. Kako pokazuju rezultati, Novosađani su manje evroskeptični u odnosu na prestonicu države, ali i u odnosu na republiku.

Dok se u Novom Sadu 45,5 odsto ispitanika protivi ulasku Srbije u EU, u Beogradu je taj broj 50,6 odsto, a na teritoriji Srbije 47,7 odsto. Osim toga, u Novom Sadu je veći procenat (35,4%) onih koji su za evropski put Srbije, nego u Beogradu (34,3%), a sličan je državnom nivou (35,5%).

Mnogo veće razlike su u slučaju kosovskog pitanja. Ipak, treba istaći da je ovde pitanje bilo drugačije formulisano, pa se u anketi za Beograd pita sledeće: “Da li podržavate ulazak Srbije u EU ukoliko bi uslov za to bilo prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama?” Iako je suština ista, a pitanje i slično formulisano, mala razlika bi mogla da utiče na konačan odgovor ispitanih.

Procenat ispitanih koji se protive francusko-nemačkom predlogu u Novom Sadu je 59,1 odsto. Čak 78 odsto ispitanika u Beogradu je protiv ovakvog predlogа, dok ga podržava 9,4 odsto ispitanih.

U januaru ove godine Ministarstvo za evropske integracije objavilo je rezultate istraživanja javnog mnjenja, u kome je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, na teritoriji Srbije (bez Kosova i Metohije).

Prema ovim rezultatima, ukoliko bi bio održan referendum sa pitanjem “Da li podržavate članstvo Srbije u EU?” 43 odsto građana Srbije glasalo bi za, 32 odsto bi glasalo protiv.

Podsetimo, NSPM objavio je rezultate ispitivanja javnog mnjenja u Novom Sadu, koje je pokazalo da u vojvođanskoj prestonici Srpska napredna stranka i dalje uživa najveću podršku glasača.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay