Početna Gradske teme EXIT doneo rekordnih 16,4 miliona evra

EXIT doneo rekordnih 16,4 miliona evra

0

U dosad najboljoj godini za EXIT ostvaren je rekordan doprinos našeg najvećeg festivala domaćoj privredi.

Opsežno istraživanje koje “TIM centar” iz Novog Sada sprovodi svake godine tokom festivala, ove je godine pokazalo da je EXIT doneo novih 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i cele Srbije.

Od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila preko 180 miliona evra ekonomske koristi od EXIT-a, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije.

Kroz kapije ovogodišnjeg EXIT festivala prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od 90 zemalja.

Porast inostranih turista za gotovo trećinu u odnosu na izuzetno uspešnu 2018. godinu, bio je gotovo ravnomerno podeljen između gostiju iz regiona, te Zapadne i Istočne Evrope.

Zabeležen je i do sada najviši broj posetilaca sa drugih kontinenata i to duplo više u odnosu na prethodne dve godine.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Holandije i Bugarske, dok su se na ulicama grada mogli sresti i gosti iz veoma udaljenih i egzotičnih zemalja, među kojima su Brazil, Hong Kong, Indija, Kuvajt, Južna Afrika, Singapur ili Bahrein.

Najviše su trošili gosti sa drugih kontinenata, u proseku 615 evra, a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 600 evra po osobi, a kada se uračuna i domaća publika, posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 420 evra. Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koje ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji i slično). Gotovo 70% turista je plaćalo smeštaj, od toga najveći broj je bio u iznajmljenim sobama, apartmanima ili stanovima (36.8%), te 11.8% u hotelima i 14.5% u hostelima.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay