Početna Gradske teme Grad Novi Sad pomaže obnovu Srpskog doma u Vukovaru

Grad Novi Sad pomaže obnovu Srpskog doma u Vukovaru

0

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u Gradskoj kući juče je potpisan ugovor kojim će biti obezbeđena sredstva za završetak projekta obnove i izgradnje Srpskog doma u Vukovaru, u sklopu Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja.

Ugovor su potpisali direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, Njegovo preosveštenstvo episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

“Realizovali smo ono što smo dogovorili prilikom poslednje posete Vukovaru kada smo se sastali sa liderima našeg naroda u Hrvatskoj. Ponosan sam na to što je Republika Srbija investirala milion evra u obnovu Srpskog doma u Vukovaru i što će Srbi u tom regionu dobiti mesto saborovanja i očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. Takođe, ponosan sam što je naša država omogućila da Hrvatsko nacionalno veće postane vlasnik kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i time iskazala ispravan odnos prema Hrvatima koji žive u Srbiji. Nadam se da ćemo dočekati vreme da ćirilica ne bude problem u Vukovaru, jer različitost ne ugrožava nikoga. Želimo da naš narod u Hrvatskoj ima pravo da iskaže svoj identitet, a naši ljudi podarili su na tim prostorima ozbiljnu kulturnu i ekonomsku baštinu, iznedrili smo velike mislioce, vladike i naučnike. Tražimo samo ravnopravan odnos i za Srbe u Hrvatskoj i za Hrvate u Srbiji. Nastavićemo da podržavamo srpsku zajednicu u Hrvatskoj i hvala našoj braći što su došli u posetu Novom Sadu”, – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim zahvalio se na donaciji i istakao da će Srpski dom biti prosvetna, kulturna i duhovna institucija koja će doprineti nastavku istorije srpskog naroda u Vukovaru.

“Republika Srbija nas nesebično podržava u tome da afirmišemo svoju zajednicu i to kao narod ljubavi, mira i sloge”, – rekao je episkop Heruvim.

Prema rečima Dejana Drakulića, sredstva Grada Novog Sada biće iskorišćena za završetak projekta, a Duško Ćutilo istakao je da je, od 2021. godine, Fond odlukom Skupštine AP Vojvodine dobio nove nadležnosti i da sada može sveobuhvatnije da pruži podršku Srbima u regionu.

“Grad Novi Sad je već donirao tri miliona dinara za pomoć porodiciama na prostoru Banije kojima su domovi oštećeni u zemljotresu, a sada preko Fonda, Novi Sad donira pet miliona dinara za završetak Srpskog doma u Vukovaru” – izjavio je Ćutilo.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad