Početna Gradske teme Grad strancima koji žive u Novom Sadu omogućuje da dobiju novčanu pomoć...

Grad strancima koji žive u Novom Sadu omogućuje da dobiju novčanu pomoć za decu

0

Gradsko veće je predložilo da se strancima koji žive u Novom Sadu omogući da iz budžeta dobijaju finansijsku podrška za decu kao i svi ostali građani vojvođanske prestonice.

Skupština grada će tako već u petak raspravljati o izmenama Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, tako da prava iz ovog akta imaju i strani državljani koji imaju status stalno nastanjenog stranca, ukoliko ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada.

Pravo na finansijsku podršku porodici sa decom iz ove odluke podrazumeva niz stvari, kao što su novčana pomoć za prvo dete u visini od 50.000 dinara, novčanu pomoć za trojke od 200.000 dinara, novogodišnju novčanu pomoć za bebe rođene u Betaniji 1. januara u visini od 50.000 dinara, novogodišnji poklon za prvu bebu rođenu 1. januara od 200.000 dinara i novčani poklon povodom dana Grada koji dobijaju deca rođena u porodilištu 1. februara koji je u istom iznosu kao i za 1. januar.

Takođe, ovom odlukom su definisani i uslovi za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka dece u gradskim vrtićima, besplatnu ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata, finansijsku podršku porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu i naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Sva ova novčana pomoć porodicama koje imaju prebivalište u Novom Sadu isplaćuje se iz gradskog budžeta kao vid dodatne podrške jer Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dozvoljava da lokalne samouprave, ukoliko imaju novčanu mogućnost, mogu da povećaju socijalna davanja i daju veća prava stanovništvu u odnosu na ono što je predviđeno republičkim propisima.

Zahvaljujući tome što vojvođanska prestonica ima značajan budžet, deca u Novom Sadu tako imaju pravo na besplatan vrtić i druge pogodnosti koje nemaju mališani u drugim opštinama.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: Pixabay