Početna Gradske teme Gradonačelnik primio dobitnike Vidovdanske nagrade

Gradonačelnik primio dobitnike Vidovdanske nagrade

0

vucevic

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je u Gradskoj kući primio učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su zbog uspeha na republičkim i međunarodnim takmičenjima dobili Vidovdansku nagradu i uručio im pohvalnice.

Vučević je tom prilikom rekao da mu je drago što se svake godine organizuje prijem za najbolje učenike jer se na taj način društvu ukazuje na mlade ljude koji vrednim radom i trudom ostvaruju zavidne rezultate u brojnim naučnim disciplinama.

Grad Novi Sad, tradicionalno, već 20 godina za Vidovdan, nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada. Ponosan sam što kao gradonačelnik imam priliku da budem domaćin najuspešnijim učenicima i njihovim mentorima. Oni su na najbolji način predstavili sebe, svoje porodice, škole i svoj grad”, rekao je Vučević.

On je naglasio da činjenica da je Gradska kuća danas mala da primi sve nagrađene đake iz novosadskih osnovnih i srednjih škola sve nas čini izuzetno ponosnim.

Iz godine u godinu, novosadski učenici ostvaruju sve bolje rezultate na opštinskim, pokrajinskim, državnim i međunarodnim takmičenjima u raznim oblastima, a svi oni zajedno čine sliku Novog Sada na koju smo ponosni i koju želimo da svi vide”, istakao je Vučević.

Obraćajući se nagrađenim učenicima srednjih škola Vučević je rekao da je zahvaljujući mladim ljudima Novi Sad ušao u najuži krug kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, dodajući da će se, bez obzira na ishod tog izbora za Omladinsku prestonicu, Novi Sad uvek truditi da bude grad mladih.

Vidovdanska nagrada ustanovljena je odlukom Skupštine Grada Novog Sada krajem decembra 2014. godine, a u cilju stimulisanja talentovanih učenika. Kao poseban vid priznanja, gradonačelnik Grada Novog Sada po višegodišnjoj tradiciji poziva nagrađene učenike i njihove nastavnike-mentore, koji su se angažovali u radu sa nagrađenim ucenicima, na prijem.

Uz pohvalnicu, učenike Grad Novi Sad i novčano nagrađuje i to za uspehe na takmičenjima i smotrama na kojima su osvojili prvo, drugo ili treće mesto, odnosno zlatnu, srebrnu ili bronzanu plaketu.

Grad Novi Sad je ove godine, iako sa značajno umanjenim sredstvima u budžetu za 2015. godinu, doneo odluku da se povećaju izdvajanja za fond za nagrađivanje učenika. U 2014. godini za tu namenu izdvojeno je pet miliona dinara, a Odlukom o budžetu za 2015. godinu izdvojeno je više od osam miliona dinara, tako da se nagrađuju prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani učenici sa po 10.000 do 14.000 dinara.

Autor: Tanjug