Početna Gradske teme GSP i dalje bez novog cenovnika i elektronskog sistema naplate

GSP i dalje bez novog cenovnika i elektronskog sistema naplate

0

Iako je Gradsko saobraćajno preduzeće već trebalo da počne da primenjuje novi, jeftiniji cenovnik, elektronski sistem naplate i da novosadskim ulicama počne da saobraća 20 novih zglobnih autobusa, za sada nema informacije kada će se sve ovo realizovati.

U GSP-u su samo kratko rekli da će uskoro imati informacije za javnost i da će građani biti obavešteni o svemu.

Prema nezvaničnim informacijama, do zastoja je došlo pre svega zbog toga što GSP više od mesec i po dana nije radio zbog vanrednog stanja, ali i zato što su drugi uključeni u ove poslove bili na pauzi.

Kada je u pitanju novi cenovnik koji je Skupšina grada usvojila još 28. februara i koji je prema najavi vlasti trebalo da stupi na snagu 1. aprila, on je tek 15. maja prošao javni uvid. Ukoliko Gradsko veće i Nadzorni odbor GSP-a sve odluke donesu brzo, moguće je da će početi da se primenjuje od narednog meseca.

Ovaj cenovnik predviđa godišnje markice vredne 5.000 dinara za sve linije za učenike, kao i da će karte u autobusu u prvoj i drugoj zoni Novog Sada biti 65 dinara, a u svim ostalim zonama 110 dinara, s tim da su zone ukrupnjene, pa su naselja iz druge zone sada u prvoj, iz treće u drugoj, i tako dalje.

Po pitanju elektronskog sistema naplate jedino je jasno da kasni bar dve nedelje jer je prema ugovoru od 14. februara trebalo da bude isporučen u roku od 75 dana. Nezvanično, ceo posao je stao zbog vanrednog stanja i za sada nema novog roka kada bi elektronski sistem naplate trebalo da počne da se koristi u 105 autobusa. Ovaj posao su na spornom tenderu dobile “Telekom Srbija” i “Bus Logic” iz Požarevca.

Treća novina koja stoji je isporuka 20 zglobnih autobusa na gas turskog proizvođača BMC, za koje je najavljeno da će stići do kraja marta u sedište novosadskog gradskog prevoznika. Ovi autobusi su prema saznanju 021.rs i danas na parkingu u Beogradu i nije poznato zašto nisu prevezeni u Novi Sad, naročito ako se zna da javni prevoz u vojvođanskoj prestonici funkcioniše već dve nedelje.

Zglobni autobusi su deo šire obnove voznog parka GSP-a, koja je započeta prošle godine. U okviru iste obnove ranije je u Novi Sad stiglo 30 mercedesovih autobusa i oni već uveliko saobraćaju na svim linijama.

Priredila: Milica Ćirić
Foto: Pixabay
Izvor: 021