Početna Gradske teme GSP nabavlja osam novih autobusa

GSP nabavlja osam novih autobusa

0

Gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” kupiće osam novih autobusa srednje veličine (midi) sa pogonom na gas.

Kako se može videti u planu javnih nabavki, procenjena vrednost je 100 miliona dinara bez PDV-a.

Ukupan broj sedišta u vozilu mora biti minimalno 24, a zahteva se ugradnja minimalno četiri preklopna sedišta i opremanje jednog mesta za invalidska kolica sa pojasevima za fiksiranje.

Između ostalog, traži se da autobusi imaju radio sa bluetooth-om i minimalno četiri zvučnika u putničkog prostoru, te senzore na zadnjem delu vozila koji signalizira rastojanje vozila od prepreke prilikom vožnje u rikverc ili postojanje parking kamere sa displejem u vidnom polju vozača.

U GSP su naveli da bi preduzeće trebalo svake godine da se obnovi 10 odsto od ukupnog broja vozila u voznom parku. “Kako je prosečna starost voznog parka preko 12 godina, neophodno je u 2019. godini izvršiti nabavku novih autobusa. Nabavkom novih autobusa povećala bi se i tehnička ispravnost voznog parka. Na taj način bi se smanjili troškoli rezervnih delova, kao i troškovi goriva. Sa povećanjem tehničke ispravnosti voznog parka, povećala bi se i bezbednost i sigurnost prevoza putnika, kao i drugih učesnika u saobraćaju”, navodi se u planu poslovanja GSP za ovu godinu.

U istom dokumentu stoji i da GSP raspolaže sa 268 autobusa, od čega su 191 solo, 72 zglobna, a pet autobusa su manjeg kapaciteta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay