Početna Gradske teme Institut u Sremskoj Kamenici: Ukidaju listu čekanja

Institut u Sremskoj Kamenici: Ukidaju listu čekanja

0

VOJ-27-lista-cekanja_620x0
Posle okončanja maratonske nabavke opreme. Na zračenje čeka 700 pacijenata. Ukidanje spiskova naredne godine

U NOVOM, prethodnih godina dograđenom krilu Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, poznatom pod skraćenim nazivom Kamenica 2 sve je spremno za smeštaj novih aparata za zračenje koji bi trebalo da stignu ovih dana.

Zahvaljujući tim aparatima, liste čekanja na zračnu terapiju na Institutu mogle bi biti ukinute već naredne godine. Trenutno, u Vojvodini se na zračenje čeka tri meseca, a na listi se nalazi oko 700 pacijenata.

Ugovor o kupoprodaji tri nova aparata za zračenje sa odgovarajućom opremom potpisani su u ponedeljak u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine. Ukupna vrednost nabavke je 1,1 milijardu dinara.
ime je okončana otužna saga, koja je zabrinula kompletnu domaću javnost. Javna nabavka aparata šest puta je zaustavljana, a ponuđači su devet puta podnosili zahteve za zaštitu prava.

– Radom u tri smene na ovim novim uređajima mi ćemo omogućiti da liste čekanja budu prošlost na teritoriji Vojvodine – kaže Miloš Lučić, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine.

Po rečima Nebojše Malenkovića, direktora pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja, narednih dana očekuje se da pristigne i druga oprema za plućne i kardiovaskularne bolesti.

– Kamenica 2 je objekat, koji ima četiri aparata i preko 4.500 kvadrata, a mi smo u prilici da ga sada u celosti opremimo i verujem da će sve biti u funkciji do kraja godine – ističe Malenković.

Opozicija u Vojvodini, predvođena SNS, okrivila je za kašnjenje nabavke aparata aktuelnu vlast na čelu sa DS.

Ta tema se na inicijativu naprednjaka našla nedavno i na dnevnom redu Skupštine Vojvodine. Međutim, poslanici vladajuće koalicije su većinom glasova odbili predlog zaključaka o odgovornosti za odugovlačenje u kupovini aparata za Kamenicu 2.

GARANCIJE U SKLADU sa uslovima datim u konkursnoj dokumentaciji, garantni period za novonabavljenu opremu je minimum šest godina. Novi akceleratori mogu da budu u funkciji 24 časa dnevno tokom 365 dana, što bi već 2016. moglo da dovede do toga da pacijenti više ne čekaju mesecima na zračnu terapiju.

Autor: Novosti