Početna Gradske teme Izložba “Mileva” kao kruna titule “EPK 2022”

Izložba “Mileva” kao kruna titule “EPK 2022”

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je multimedijalnu izložbu “Mileva” u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture Majom Gojković i bivšim gradonačelnikom, sada ministrom odbrane Milošem Vučevićem. Tri novosadska gradonačelnika ispratila su simbolično godinu titule “Evropska prestonica kulture” koja je pripala Gradu za 2022, a u čijem su planiranju i realizaciji učestvovali tokom svojih mandata.

“Godinu koju ćemo pamtiti po tome što je Novi Sad bio nosilac titule Evropska prestonica kulture, ispraćamo u velikom stilu, spektakularnom izložbom “Mileva”. Ovo je značajan kulturni događaj, koji predstavlja omaž našoj sugrađanki, ženi koja je ostavila dubok trag u istoriji nauke. Zahvaljujući autoru Dušanu Jovoviću, koji je upotrebljavao savremenu tehnologiju, uspeo je da njeno stvaralaštvo lako i jasno bude predstavljeno najširoj javnosti. Takođe, u okviru ovog projekta adaptiran je izložbeni prostor od 1200 m2 Muzeja Grada Novog Sada, koji i nakon izložbe “Mileva” ostaje legat Novom Sadu za neke nove postavke. Ponosni smo na rezultate koje smo kao Evropska prestonica kulture ostvarili i smatram da smo postavili kulturu na zasluženo, centralno mesto i tu nećemo stati. Nastavićemo da radimo na ulaganju u njen razvoj, jer u oblasti kulture leži veliki potencijal za razvoj čitave zajednice”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Izložbom je predstavljen život i značaj Mileve Marić Ajnštajn, a prema rečima autora dr Dušana Jovovića, dominantna je bila kreativna upotreba najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma, ali i klasičnog umetničkog jezika koji se ogleda u skulpturi, grafičkom dizajnu, crtežu i slici. Ministarka kulture Maja Gojković istakla je da su impresije nakon obilaska intenzivne i da joj je drago što je Mileva, kroz umetnički performans i veličanstvenu izložbu, dobila omaž svom liku i delu.

“Кao nekadašnja gradonačelnica Novog Sada, pokrenula sam ideju o kandidaturi našeg grada još 2008. godine, slanjem pisma Evropskoj komisiji sa pitanjem – Da li jedan grad koji je van EU može da bude prestonica kulture? Posle nekoliko godina, veliki doprinos osvajanju te titule dao je gradonačelnik Vučević uz Nemanju Milenkovića i njegov tim. Nadam se da će i za vreme mandata gradonačelnika Đurića kultura nastaviti da ide samo uzlaznom putanjom i da ćemo i nakon godine titule, zajedno planirati neke nove projekte u kulturi”, rekla je Maja Gojković.

Zvanično otvaranje izložbe “Mileva: mi smo stena” za sve posetioce zakazano je za 31. decembar na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada građane i goste grada, osim izložbe, očekuju i nastupi velikih muzičkih imena u Podgrađu sa kojima će biti proslavljen dolazak 2023. godine u Novom Sadu. Ulaz na izložbu u noći dočeka je slobodan, ali je neophodna prijava na sajtu www.docekns.rs.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs