Početna Gradske teme Kazne do 150.000 dinara, a vakcina trenutno nema

Kazne do 150.000 dinara, a vakcina trenutno nema

0

Vakcinacija

U ambulantama u Novom Sadu trenutno nema vakcina protiv dečije paralize. Kako za “021” objašnjava koordinatorka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Dragana Kostadinović, vakcine im nisu distribuirane jer je u toku nabavka koja je centralizovana za čitavu zemlju.

Mi smo još u avgustu prošle godine predali naše planove, kao i ostale zdravstvene ustanove u Srbiji. Na osnovu tih planova, država vrši planiranje na nivou čitave zemllje. Preko Batuta i Torlaka nabavlja vakcine i isto tako preko njih i lokalnih instituta za javno zdravlje distribuira domovima zdravlja. Mi smo poslednji u lancu distribucije i čekamo najavu i informaciju kada treba da dođemo i preuzmemo – objašnjava Kostadinović, dodajući da očekuje da to bude krajem ovog meseca.

Mi smo potčinjena jedinica što se tiče nabavke i distribucije, te se nadamo da nećemo dugo čekati. Vakcina kad stigne u zemlju, čim je pregleda Agencija za lekove i medicinska sredstva, nama u što kraćem vremenu stigne. Krajem marta obično stigne isporuka za prvi kvartal u tekućoj godini – navodi Kostadinović.

Šefica Odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” Goranka Lončarević kaže da vakcine još uvek nisu nabavljene, jer je u toku tender, a za sada je Torlak jedini ponuđač. Prema njenim rečima, vakcine bi trebalo da budu distribuirane tokom aprila.

Vakcinacija je, podsećamo, obavezna za svu decu. Ukoliko se ona odbije, propisano je da roditelji ili staratelji budu novčano kažnjeni od 30.000 do 150.000 dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com