Početna Gradske teme Kisić Tepavčević: Virus će se širiti koliko mu mi dozvolimo

Kisić Tepavčević: Virus će se širiti koliko mu mi dozvolimo

0

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da će se virus korona u Srbiji širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo. Ona je za TV Pink naglasila da je sada mnogo povoljnija epidemiološka situacija, sa trendom pada zaraženih.

“Očekivalo se u javnosti da će broj zaraženih linearno da opada. To se nikada ne dešava kod zaraznih bolesti”, navela je Kisić koja je i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ona je pojasnila da u Srbiji sada nema žarišta, jer se virus ne širi u populaciji, već se širi u određenim grupama – obično na slavljima.

Uglavnom, kako je rekla, obolevaju mlađi ljudi, većina nema nikakve simptome ili imaju blažu kliničku sliku, sporadično se dešava da se pojavi zapaljenje pluća.

“Stariji ljudi su odgovorni, savesni, što se vidi na ulicama, prevozu”, naglasila je ona i dodala da se nalazimo u periodu godine kada nije sezona respiratornih infekcija, ali da se i dalje beleži i prisustvo virusa gripa.

U poslednjoj izveštajnoj nedelji bilo je više od 350 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a nedelju dana pre toga više od 600.

Ona je rekla da je sa epidemiološkog stanovišta najidealnije da su svi i dalje kod kuće, ali da je ta mera imala smisla kada je bila najveća aktivnost virusa i kada je trebalo pripremiti zdravstveni sistem za prvi talas.

“Sada kada je pala aktivnost virusa i smanjena verovatnoće njegovog prenosa ima smisla relaksiranje mera kao što se radi u svim zemljama sveta”, navela je ona.

Dodaje da nadzor podrazumeva intenzivno praćenje i traganje za svim potencijalnim rezervoarima da bi se sprovele odgovarajuće protivepidemijske mere, kao i da najvažniji pokazatelj više nije broj zaraženih, već od ukupnog broja otkrivenih slučajeva ko ima teže forme bolesti.

Izvor: Tanjug
Foto: Prinstcreen