Početna Gradske teme Korisnici Doma u Veterniku proslavili Svetog Savu

Korisnici Doma u Veterniku proslavili Svetog Savu

0

U Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju u Veterniku održana je proslava povodom Dana Svetog Save. Iako veternički dom više nije ustanova namenjena deci kao što je to decanijama bio, Sveti Sava je i dalje njen zaštitnik.

U Domu koji ima gotovo pedesetogodišnju tradiciju danas boravi između 500 i 600 korisnika različitih uzrasta i samo tridesetak dece.

Dom je u procesu reorganizacije i smeštaja dece prvenstveno u hraniteljske porodice i dečje ustanove, kako bi se posvetio brizi o odraslim štićenicima kojih je u Domu, s godinama, bivalo sve više i više.

Ustanova se iz dana u dana suočava sa svim problemima koji su prisutni u našem društvu i reflektuju se na socijalnu zaštitu i njihove korisnike – one koji su najosetljiviji deo zajednice i čiji položaj direktno zavisi od društva koje o njima brine. Ipak, na Dan Svetog Save, upravnica Ana Vila, njene kolege i saradnici kao i štićenici dočekali su svoje prijatelje i gradske zvaničnike.

Kulturno-umetnički program koji je delo dvomesečnog rada vaspitača i štićenika malo koga je ostavio ravnodušnim jer je vidljiv trud da se potencijali korisnika afirmišu i oplemene uprkos njihovim teškoćama. Svi zajedno su još jednom potvrdili da slede vrednosti svog zaštitnika Svetog Save: marljivost, skromnost i želju za znanjem i učenjem.

Autor: Lidija Ćulibrk
Foto: Radivoj Hadžić