Početna Gradske teme Kovid potvrđen u četiri ustanove socijalne zaštite u Vojvodini

Kovid potvrđen u četiri ustanove socijalne zaštite u Vojvodini

0

U Srbiji je u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite ukupno zaraženo 273 korisnika i 83 zaposlena, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kada je reč o pokrajini virus je ušao u četiri ustanove, Dom za lica ometena u razvoju u Pančevu, kao i u objekte gerontoloških centara u Rumi, Subotici i Novom Sadu. Ukupno 28 zaposlenih i 37-oro korisnika. Prema podacima resornog pokrajinskog sekretara, Predraga Vuletića od početka pandemije od korona virusa preminula su četiri korisnika.

Od sedam korisnika Gerontološkog centra “Novi Sad” kod koji je potvrđen virus samo jedan se nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine ali je i njegovo stanje stabilno, kaže direktorica Gerontološkog centra “Novi Sad”, Slavica Škrbić.

“Ostalih šest se nalazi u objektu na Limanu i svi imaju lakšu kliničku sliku ili nemaju uopšte simptome. Sve smo ih izolovali u objektu na Limanu, odredili smo odeljenje izolacije, oni su svi juče grupisani u odeljenje izolacije. Određeno je posebno osoblje koje će brinuti samo o njima, ograničeno je kretanje, znači ne napuštaju svoje sobe.”

Iako je ukinuta Uredba Vlade po kojoj su ustanove socijalne zaštite obavezne da uvedu karantin u objektima gde se javi zaraza, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, kaže da takva odluka može biti donesena ukoliko se broj zaraženih poveća.

“Na preporuku epidemiologa može da se uvede karantin na 7, 10 ili 15 dana u zavisnosti preporuka i dakle isključivo poštujemo preporuke epidemiologa. Naše ustanove su spremne za taj vid organizovanja i za taj vid režima rada u svakoj pojedinačnoj našoj ustanovi. Dakle sve je spremno u slučaju da se ovaj broj poveća da možemo da reagujemo.”

Vuletić je dodao da je Pokrajinska Vlada izdvojila dodatnih 52 miliona dinara kako bi se zaštitile najosetljivije kategorije stanovništva i spremno dočekao drugi talas na jesen. Podsećamo u svim gerontološkim centrima na teritoriji Vojvodine zabranjene su posete od februara i tako će ostati na dalje, poručuju nadležni.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay