Početna Gradske teme Manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu” od 17. jula do 5. avgusta

Manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu” od 17. jula do 5. avgusta

0

Gradska biblioteka u Novom Sadu u saradnji sa agencijom Heror Media Pont i Centrom za razvoj manjinskih i lokalnih medija petu godinu za redom zajednički organizuje manifestaciju “Pod krošnjama na Štrandu”.

“Pod krošnjama na Štrandu” je događaj koji promoviše medije na jezicima manjina, kulturu i jezik manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini.

U periodu od 17. jula do 5. avgusta u Biblioteci na Štrandu će se učiti mađarski, slovački i slovenački jezik.

Pored toga, događaj promoviše sport i zdrav način života. Ove godine je u fokusu boravak u prirodi – planinarenje i zbog toga će se dobro poznati kvizovi subotom održavati na lokalitetu Rim – iznad Beočina u šumskom ambijentu. Deca uzrasta 5-12 godina u pratnji roditelja će imati priliku da se upoznaju sa pravilima koje treba poštovati prilikom aktivnog boravka u prirodi kao i sa “Šumskom zajednicom Beočin” koja je najstarije udruženje vlasnika privatnih šuma u Evropi i postoji u kontinuitetu od 1903. godine.

Od ove godine započinjemo sa krovnim projektom “Dunav priča 7 priča” sa namerom da koncept letnje manifestacije traje tokom cele godine u ograncima Biblioteke grada Novog Sada, biblioteka u Sremskim Karlovcima, Irigu i Beočinu. Tokom jeseni će se realizovati nedelja rumunskog jezika i kulture.

Ovim putem pozivamo uključenje Gerontološkog centra kako bi i našim starijim sugrađanima omogućili da steknu nova znanja učeći osnovne pojmove manjinskih jezika iz našeg okruženja.

Biblioteka na Štrandu sa sloganom “Biblioteka je tamo gde ste Vi” već osam godinu omogućava građanima Novog Sada da na najlepšoj plaži na Dunavu uživaju u izabranim naslovima literature, literature za decu, dnevnih novina i magazina, među kojima su i dnevne i nedeljne novine na jezicima manjina.

Kao projekat koji komunicira sa manjinskim zajednicama i većinskim narodom i neguje različitost, želja nam je da se projekat “Dunav priča 7 priča” integriše u prestižni projekat Novi Sad EPK 2021.

Pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Generalni sponzor: Tha Coca Cola Company, brend Rosa

Sponzor nedelje slovenačkog jezika: NBL Banka

Prijatelji projekta: Šumska zajednica Beočin, Alternativna družina Šipak, Fruškać, Green Adventure Fruška gora i Gradsko zelenilo

Foto: Siniša Vendlener