Početna Gradske teme Manjak ginekologa u novosadskim domovima zdravlja

Manjak ginekologa u novosadskim domovima zdravlja

0

medical-563427_1920

U novosadskim domovima zdravlja, liste čekanja na odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena česta su pojava, a razlozi za ovakvu situaciju su brojni. Ipak, najveći je manjak lekara.

Iako je prema normativu u novosadskim domovima zdravlja potrebno 25 ginekologa, zaposleno je samo 18 lekara. Prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Ljiljane Stanišić, najveće gužve su u domovima zdravlja “Liman” i “Zmaj Ognjena Vuka”.

Prosek je oko 4.000 pacijenata po izabranom ginekologu, što je faktički duplo veći broj pacijenata u odnosu na prosek ginekologa u republici i samim tim postoji veliki priliv novih pacijenata. Imamo, sa druge strane, lekare koji su popularni, kod kojih postoji i najveći pritisak. Kod njih se čeka mesec, mesec i po dana, ali mi uvek imamo i one lekare kod kojih mogu biti primljeni za dva do tri danakaže Ljiljana Stanišić, ginekolog i načelnica službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Prema rečima načelnice, do kraja godine očekuje se dolazak dva ginekologa sa specijalizacije, ali otežavajuću okolnost za povećanje broja zaposlenih predstavlja zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru.

Kako bi se smanjile liste čekanja, iz Doma zdravlja apeluju na Novosađanke da se odazivaju na preventivne preglede, jer se dešava da ne dođu u zakazanom terminu, a samim tim i oduzmu termin sugrađanki kojoj je kontrola zaista potrebna.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com