Početna Gradske teme Mnogo više zelenila na rekonstruisanom Pozorišnom trgu

Mnogo više zelenila na rekonstruisanom Pozorišnom trgu

0

Konture novog autobuskog stajališta, premeštanje podzemnih instalacija, granitne ploče u Uspenskoj ulici, Novosađanima približavaju sliku uskoro rekonstruisanog Pozorišnog trga i okoline. Prema urbanističkom planu, predviđeno je da novo gradsko jezgro bude gotovo do kraja godine, a celokupna investicija vredna je više od 370 miliona dinara.

Premeštanje podzemnih instalacija se privodi kraju, da bi 15. juna putari krenuli sa radovima na Pozorišnom trgu, u Uspenskoj ulici i prolazu između Srpskog narodnog pozorišta i Tržnog centra Apolo. Kako ističu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, posao napreduje predviđenom dinamikom.

“Prvi izazov nas je sačekao ovde ispred nas kada smo u samoj raskrsnici Uspenske ulice i Bulevara Mihajla Pupina kada smo sa kanalizacijom u sred te raskrsnice trebali da spojimo sve buduće ove instalacije, odnosno kanalizaciju sa trga. U Uspenskoj ulici je sklonjen kompletan mobilijar, izmestili smo šest stabala koji su bili na trasi budućih radova, kompletno su izmenjene instalacije, i kanalizacije i telekomunikacioni i elektro vodovi”, kaže Dejan Mandić, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Vrednost investicije je 378 miliona dinara, a građane je najviše zanimalo koliko će biti zelenih površina na novom trgu.

“Na ovoj lokaciji radimo 8.100 kvadrata, od toga preko jedne trećine će biti zelenila. 2700 kvadrata će biti zelenilo, umesto ovih šest stabala biće 25 novih stabala i to ne mladih sadnica, nego već formiranih stabala, posađenih u Uspensku ulicu, preko 700 sadnica ukrasnog šiblja, tako da će zelenilo biti mnogo veće nego što je to bilo do sada”, dodaje Mandić.

Prema urbanističkom planu, gradsko jezgro će u potpunosti biti rekonstruisano do kraja godine, a Novosađani će dobiti nova autobuska stajališta, biciklističke i pešačke staze, kao i fontanu i memorijalnu traku posvećenu nekadašnjoj maloj Jevrejskoj ulici.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad