Početna Gradske teme Moguće postavljanje ugostiteljskih objekata na vodi u Karlovcima

Moguće postavljanje ugostiteljskih objekata na vodi u Karlovcima

0

Odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci sastaće se 11. put u novom sazivu u četvrtak, 29. jula i razmatraće svega tri tačke dnevnog reda.

Pred njima će se naći izveštaj o trošenju budžetksih para u prvoj polovini ove godine, kao i predlozi dveju vrlo značajnih odluka o kojima se dugo govori u mestu. Prva se odnosi na postavljanje plutajućih objekata na delu obale i vodnog prostora na teritoriji opštine, a drugo su izmene Plana generalne regulacije Sremskih Karlovaca u delu Čerata gde se planira gradnja luksuznog hotela.

Odlukom o postavljanju plutajućih objekata, koja donosi niz novina, određuju se delovi obale i vodnog prostora Dunava na teritoriji opštine na kojima se oni mogu postaviti, uslovi za to, kao i za njihovo uklanjanje,te obaveze vlasnika i nadzor.

Ako odluka bude prihvaćena, ubuduće će se na obali Dunava u Karlovcima moći postavljati ugostiteljski objekti na vodi, splav – kućice, ponton – plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika (registrovan za prihvat putnika u linijskoj i vanlinijskoj plovidbi) i ponton za potrebe privezišta za čamce.

Delovi obale i vodnog prostora na kojim se to može raditi određuju se Planom u skladu sa zakonom kojim se uređuje plovidba i luke i važećom planskom i urbanističkom dokumentacijom. Taj plan donosi Skupština opštine Sremski Karlovci za period od 10 godina.

Na Odluku i Plan prethodno se pribavlja saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine”.

Davanje u zakup vodnog zemljišta za postavljanje plutajućih objekata, kako piše u predlogu odluke, obavlja se u postupku javnog oglašavanja, a nadležni organ lokalne samouprave po službenoj dužnosti dostavlja javnom vodoprivrednom preduzeću informaciju o lokaciji koja sadrži podatke o mogućnostima i ograničenjima postavljanja u okviru zona utvrđenih Planom, a za potrebe pokretanja postupka davanja u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini oglašavanjem.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay