Početna Gradske teme Nastavlja se obnova objekata predškolskih ustanova

Nastavlja se obnova objekata predškolskih ustanova

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je juče u Novom Sadu predsedniku Opštine Titel Draganu Božiću rešenje o finansiranju dogradnje i rekonstrukcije objekta Predškolške ustanove “Plavi čuperak” u selu Šajkaš.

Prema Mirovićevim rečima, Pokrajinska vlada će izdvojiti 55 miliona dinara za prvu fazu radova.

Kako je rečeno po potpisivanju ugovora, radovi na proširenju i renoviranju tog vrtića počeće za dva do tri meseca, dok bi sve trebalo da bude gotovo do kraja 2022. godine.

“Ukupna vrednost radova veća je od 110 miliona dinara i značiće jako puno ne samo za Šajkaš, nego za čitavu titelsku opštinu, jer će i građani Loka, Gardinovaca i Vilova imati mogućnost da smeštaju svoju decu u taj vrtić”, naveo je Mirović.

Dogradnja i renoviranje tog vrtića, prema oceni predsednika Pokrajinske vlade, važna je i za čitavu Vojvodinu, jer Pokrajinska vlada trenutno učestvuje i na završetku radova na izgradnji vrtića u Pećincima, Sefkerinu, Opovu i Apatinu.

“Na taj način pokazujemo da nam je važno da sva deca budu smeštena u vrtiće i da su i manje razvijene opštine jedan od prioriteta kada je reč o razvoju uopšte”, rekao je Mirović i da će Pokrajinska vlada nastaviti sa ulaganjima u Opštinu Titel.

Prema njegovim rečima, danas na sastanku sa predsednikom Opštine Titel bilo je reči i o nekim drugim investicijama u narednoj godini, a Pokrajinska vlada već je intervenisala u projektu rekonstrukcije doma zdravlja u toj bačkoj opštini, pošto je pomogla sa šest miliona dinara za promenu instalacije i prelaska na gas, kada je reč o načinu grejanja objekta te zdravstvene ustanove.

Mirović je naveo da Opština Titel u narednom periodu treba da dobije više sredstava i da će se on lično zalagati za to prilikom pripreme budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2022. godinu.

Predsednik Opštine Titel Dragan Božić istakao je da radovi na dogradnji i rekonstrukciji šajkaškog vrtića predstavljaju rešenje višedecenijskog problema jednog sela koje je u svakom pogledu veoma razvijeno.

“Ako vam kažem da trenutno oko 120-oro dece čeka na redovni vrtić za decu starosti od tri do pet godina, a da decu do tri godine nismo mogli upisati nikada ranije, onda su ovi planirani kapaciteti od 300 dece za Šajkaš i okolinu veoma veliki i ovom investicijom ćemo rešiti taj veliki problem”, kazao je Božić.

On je dodao da se rešavanjem problema smeštajnih kapaciteta u vrtiću zapravo ujedno rešavaju i mnogo veći problemi, kao što su ostanak mladih na selu, proširenje seoskih porodica i podsticanje nataliteta.

“Nije dovoljno samo imati posao da biste ostali u jednom mestu da živite. Upravo ovakvi infrastrukturni projekti, kao što su domovi zdravlja, vodovodi i kanalizacija i vrtići, to su prioritetne stvari zbog kojih ljudi ostaju u manjim sredinama, nerazvijenijim, a koji su nadomak velikih gradova, kakav je slučaj i sa opštinom Titel”, naveo je predsednik te opštine u južnom delu Bačke.

Božić se zahvalio Pokrajinskoj vladi uz podsetnik da projekte poput nadogradnje i rekonstrukcije vrtića nije moguće finansirati iz budžetskih sredstava lokalnih samouprava, navodeći primer Titela, koji ima investicioni budžet za tekuću godinu u iznosu do 100 miliona dinara, a da samo radovi na rekonstrukciji i proširenju šajkaškog vrtića koštaju više od celokupnog investicionog dela titelskog budžeta.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay