Početna Gradske teme Novi Sad dobija novi dom zdravlja na parceli od skoro 3.000 kvadrata

Novi Sad dobija novi dom zdravlja na parceli od skoro 3.000 kvadrata

0

U Novom Sadu je u planu izgradnja doma zdravlja između ulica Emanuila Jankovića i Aleksandra Nevskog u Vidovdanskom naselju.

Površina parcele namenjene za izgradnju iznosi 2.983 kvadrata. Na parceli se, osim objekta doma zdravlja, planira i izgradnja objekta za smeštaj medicinskog otpada, ali je taj sadržaj predviđen za drugu fazu izgradnje i biće predmet posebnog urbanističkog dokumenta, piše eKapija.

Objekat doma zdravlja sa pratećim sadržajima planiran je da bude spratnosti P+1.

PRIZEMLJE OBJEKTA PREDVIĐENO ZA LEČENJE NAJMLAĐIH

U prizemlju objekta smeštena je pedijatrija, sa odvojenim ulazima za zdravu i bolesnu decu. U prizemnom delu objekta, uz glavni ulaz, predviđena je i laboratorija za uzimanje uzoraka. Кomunikacija unutar objekta ostvarena je preko centralnog hodnika, trokrakog stepeništa i lifta.

U severoistočnom delu objekta predviđena je kotlarnica u koju se pristupa preko interne saobraćajnice sa severne strane. Na severnoj strani je predviđen servisni ulaz u objekat i mala garaža sa dva parking mesta za službena vozila patronažne službe.

SPRAT REZERVISAN ZA VIŠE SLUŽBI

Na spratu, zapadno od stepeništa, nalaze se stomatološka služba za decu i odrasle, kao i ginekološka služba sa čekaonicom.

U centralnom delu objekta su predviđene prostorije polivalentne patronaže, soba za odmor zaposlenih sa čajnom kuhinjom, garderoba za zaposlene, ostava lekova i toaleti za pacijente i zaposlene. U istočnom delu objekta su planirane prostorije službe opšte medicine sa čekaonicom.

Izlaz na krov je ostvaren preko penjalica i krovnog otvora iz prostorije za kompresor koja je pozicionirana uz lift.

Osvetljenje centralnog hodnika na spratu predviđeno je preko krovnih kupola.

VIŠE ULAZA U OBJEKAT

Glavni pešački ulaz u kompleks doma zdravlja, kao i svi ulazi za korisnike zdravstvene ustanove, pozicionirani su na južnoj strani objekta, iz pravca planirane saobraćajnice koja će povezati ulice Aleksandra Nevskog i Emanulia Jankovića. Ona će omogućiti i kolski ulaz.

Planirana su tri ulaza: jedan glavni ulaz i dva ulaza za decu – jedan za za bolesnu decu i drugi za zdravu decu. Ulazi u objekat su omogućeni preko pristupnih stepeništa i preko rampi.

Uz internu saobraćajnicu planirano je ukupno 13 parking mesta. Osim 13 parking mesta na otvorenom, u prizemlju objekta doma zdravlja predviđena je, kako je pomenuto, mala garaža sa dva parking mesta, namenjena za službena vozila patronažne službe doma zdravlja. Na parceli je planiran i parking prostor za bicikle. Planira se izgradnja još jedne transformatorske stanice.

Obodom kompleksa planira se zeleni zaštitni pojas od visoke lišćarske vegetacije u kombinaciji sa srednje visokim dekorativnim šibljem.

Javna prezentacija projekta održava se do 27. januara u zgradi Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, kao i na sajtu Grada. Za urbanistički projekat bio je zadužen JP Urbanizam, a za idejno rešenje Krip Inženjering iz Beograda.

Izvor: Ekapija
Foto: Pixabay