Početna Gradske teme Novi Sad dobija zalivne sisteme na Limanu, Bulevaru Evrope i u Futoškom...

Novi Sad dobija zalivne sisteme na Limanu, Bulevaru Evrope i u Futoškom parku

0

Po prvi put Novi Sad dobija kompletno opremljen zalivni sistem i neće zavisiti od toga da li ima dovoljno cisterni sa vodom ili padavina, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska radova na izgradnji ovakvog sistema u Futoškom parku. Osim na toj lokaciji, Ministartvo za zaštitu životne sredine subvencioniše izgradnju zalivnih sistema na Bulevaru Evrope i u Limanskom parku sa 90 miliona dinara.

– Futoški park je prvorazredni biser prirode u srcu grada. Zahvalni smo Ministarstvu na podršci, a Grad i JKP „Gradsko zelenilo“ izdvojili su 33 miliona dinara, jer pored novih zasada, moramo podjednako voditi računa o održavanju zelenih površina. Na Bulevaru Evrope sistem se postavlja na potezu od hotela Šeraton do Limana. Obići ćemo uskoro i novi park između Novog naselja i Detelinare, a videćete kako ćemo predstaviti i projekat centralnog parka za Grad Novi Sad. To će biti najveća parkovska površina koju pripremamo sa Poljoprivrednim fakultetom i Institutom za nizijsko šumarstvo. Reč je o budućem kapitalnom projektu za Novi Sad, ne samo vrednosno gledano, nego je to društveno veoma važan projekat – izjavio je Vučević.

Prema rečima ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, poslednjih godina primećeno je da se drveće suši, a sistem će obezbediti navodnjavanje korena stabla.

– Pokrivenost zalivnim sistemima u Novom Sadu do sada je bila tri posto, a sada će se ta slika promeniti. Ministarstvo se trudi da u borbi protiv aero zagađenja, pošumljavanje i ozelenjavanje budu najznačajniji faktori, i to nam je prioritet, posebno u Novom Sadu i u drugim opštinama Vojvodine gde je procenat pošumljenosti izuzetno nizak. Početkom godine Ministarstvo je raspisalo konkurse gde je 38 jedinica lokalne samouprave dobilo sredstva za pošumljavanje i ozelenjavalnje koji su glavni stubovi zelene agende i važan činilac u borbi protiv klimatskih promena. Radovi u Futoškom parku se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Novog Sada, a očekujemo završetak do kraja godine – naglasila je Vujović.

Ona je pojasnila da je posao mnogo složeniji i obimniji na Bulevaru Evrope jer se sistem postavlja ispod saobraćajnica.

Nakon obilaska radova u Futoškom parku ministarka i gradonačelnik obišli su i lokaciju bivše fabrike ”HINS”, povodom uklanjanja opasnog otpada.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad