Početna Gradske teme Novi Sad od 1. januara 2021. zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

Novi Sad od 1. januara 2021. zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

0

Skupština Novog Sada će ovog petka, na predlog Gradskog veća, doneti odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine.

Odbornici će usvojiti i kazne za prodavce koji se ne pridržavaju zabrane, a gradska inspekcija za životnu sredinu će pisati prekršajne prijave.

U odluci, u koju su mediji imali uvid, kaže se da se “zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuke robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada, osim biorazgradivih plastičnih kesa u skladu sa pravilnikom”.

Kako je obrazloženo, u samo šest članova Odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, zabrana se odnosi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta na području Novog Sada. Od zabrane su izuzeta ambalažna pakovanja proizvoda.

Poslove inspekcijskog nadzora će obavljati Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine i pravna lica koja prekrše odredbe i nastave da koriste plastične kese će se kazniti sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 dinara, preduzetnik sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

Gradsko veće se prilikom donošenja odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa pozvalo na Statut grada kojim je predviđeno da se Grad stara o zaštiti životne sredine, na Zakon o zaštiti životne sredine kojim je propisano da su lokalne samouprave odgovorne za aktivnosti kojima se mogu poboljšati uslovi u životnoj sredini, kao i na Zakon o upravljanju otpadom, kojim je utvrđeno da materijali koji se koriste za ambalažu moraju ispunjavati i uslove zaštite životne sredine.

Gradsko veće je navelo da se plastične kese zabranjuju jer posle upotrebe postaju komunalni otpad koji vrlo često dospeva u životnu sredinu i na dug vremenski period je zagađuje.

Novi Sad će se donošenjem ove odluke pridružiti Beogradu koji je već zabranio kese i ispoštovati preporuku Pokrajinske vlade da se do kraja 2020. godine zabrani korišćenje plastičnih kesa.

Podsetimo i da se u Novom Sadu sve manje korite plastične kese otkako je počela njihova naplata 2018. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay