Početna Gradske teme Novi Sad prvi u JIE postavio jedinstven sistem za uništavanje komaraca

Novi Sad prvi u JIE postavio jedinstven sistem za uništavanje komaraca

0

Grad Novi Sad je prva lokalna samoprava u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji koja je postavila sistem detekcije i uništavanja azijskog tigrastog komarca.

Kako dalje saznajemo u “Ciklonizaciji” utvrđeno je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada: Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom naselju i Avijatičarskom naselju. U ovom preduzeću kažu da su preparati koji se koriste u tretmanima namenjeni za suzbijanje komaraca u urbanim sredinama, te da pravilno primenjeni nisu štetni za ljude i kućne ljubimce.

– Sada je već očigledno da smo poslednjih godina suočeni sa izmenjenim klimatskim uslovima, koje su u kombinaciju sa drugim faktorima dovele do povećane opasnosti od širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci. – pojasnio je menayer za odnose s javnošću “Ciklonizacije” Dario Aćimović. – Uz to, uzimajući u obzir da je “Ciklonizacija” još 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca (aedes albopictus), a da je tokom prošlih sezona detektovala i širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara po okolnim delovima grada, kao i činjenicu da ni ove godine nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperature, očekujemo da nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato će i ove sezone uz standardnu borbu sa rečnim i kućnim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca.

Larve u pivskim flašama, konzervama, gumama…

– Iskustva “Ciklonizacije” pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca u urbanim sredinama Novog Sada, pre svega, zapuštena dvorišta privatnih kuća i preduzeća, ali i kišničare, septičke jame, odložene stare gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe kao i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su: pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni ciklus ove vrste. Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda – pojansio je pr “Ciklonizacije” Dario Aćimović.

Kako je dalje pojasnio Aćimović, tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i ubranih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana.

Već mesec dana na teritoriji Grada Novog Sada redovno se sprovodi monitoring i rečnih – ruralnih komaraca i kućnih, urbanih komaraca. U tom periodu izvedeno je nekoliko serija uspešnih larvicidnih tretmana na kanalima i barama, a od 20. maja sprovode se i tretmani protiv odraslih formi urbanih komaraca. Do sada su tretmanima obuhvaćeni Futog: Veternik, Telep, Adice, Kamenjar, Ribarsko ostrvo, Kamenička ada, Kovilj, Budisava, Kać i Begeč, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Bocke, Novi Ledinci i Liparije, Stari Ledinci, Ribnjak – gornji i donji put, Kamenički park, Novo Naselje i Satelit, kao i Klisa, Sajlovo, Salajka, Avijatičarsko naselje i Stara Detelinara, Rumenka, Stepanovićevo, Kisač, Bukovac, Čenej i Nemanovci. Nakon ovih tretmana biće urađen monitoring uspešnosti.

– Kada je reč o rečnim komarcima, prati se stanje na terenu, ali zbog niskog i konstantnog vodostaja Dunava, do sada nije bilo potrebe za tretmanima protiv ove vrste komaraca. Iako su građanima vidljivije akcije na otvorenom, koje se sprovode od proleća do jeseni, komarci se suzbijaju i tokom zimskih meseci, i to u zatvorenim prostorima. Reč je dominantno o zgradama u delovima: Novog naselje, Satelita, Limana i pojedinačno u drugim delovima grada, a u kojima postoje podrumi i druge prostorije koje su pod vodom i koje su idealno izvorište komaraca tokom cele godine. Sa nešto toplijim vremenom, ovi komarci počinju da migriraju u stanove i na otvoreno, pa je tako u prethodnih mesec dana izvedeno više kombinovanih tretmana. Na navedenim područjima su, u više navrata, izvedeni prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca – zaključio je Aćimović.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay