Početna Gradske teme Novi Sad uspostavlja saradnju sa tri francuska grada

Novi Sad uspostavlja saradnju sa tri francuska grada

0

Novi Sad će uspostaviti saradnju sa tri francuska grada – Tavernji, Sen Lu La Fore i Engijen Le Bren, utvrdila je komisija za međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

O ovim predlozima za saradnju dalje će odlučivati odbornici u Skupštini grada.

Novi Sad i ovi francuski gradovi potpisali su oktobra 2016. godine pisma o namerama za uspostavljanje saradnje u sferama koje su za sve gradove od interesa, a najviše u oblasti ekonomije, privrede, kulture, obrazovanja, sa posebnim akcentom na visoko obrazovanje, ekologiju, socijalne politike, kao i u oblastima informacionih tehnologija, turizma i sporta.

Kako je naveo u obrazloženju pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović, Grad Novi Sad već dugi niz godina razvija veoma plodnu i kontinuiranu saradnju sa jednim od najrazvijenih departmana Francuske, Val d’Oaz-om (dolina Oaze), u čijem sastavu se nalaze i tri grada sa kojima Novi Sad ima potpisano Pismo o namerama o saradnji, Tavernji, Sen Lu La Fore i Engijen Le Ben.

– Kao rezultat višegodišnje saradnje u mnogim sferama društvenog života, obe strane su izrazile spremnost da potpišu dokument jače pravne snage, sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i tri francuska grada, a kao dokaz tome je i predaja originala predloženog sporazuma gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, parafiranog od strane tri gradonačelnika, tokom poslednje posete delegacije departmana Val d’Oaz Novom Sadu, aprila 2019. godine – navodi se u saopštenju Skupštine grada.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay