Početna Gradske teme Novosađani najhumaniji u Srbiji

Novosađani najhumaniji u Srbiji

0

Novosađani su najhumaniji stanovnici Srbije, jer u odnosu na prosek u ostalim delovima zemlje poklanjaju za četvrtinu više. Istraživanja koja se godinama sprovode, pokazuju da je Srbija na drugom mestu u Regionu po broju građana i kompanija koji poklanjaju u humanitarne svrhe.

Lideri su i po tome što je 53,3 odsto njihovih davanja odlazi na strateške akcije, dok je republici prosek 33,2 odsto.

– Građani Novog Sada imaju svest da zapravo kao zajednica, kada se organizuju, veliki broj malih donacija, mogu na strateški dugoročan način da doprinesu svojoj zajednici. Pa tako na primer imamo situaciju da su donirali preko platforme donacije.rs za personalnu asistenciju u Novom Sadu, da su donirali za razvoj socijalnog preduzetništva – navodi Miloš Janković iz “Katalist Balkansa”

Za četiri godine, imali su preko 35 akcija u kojima su pomogli ugroženim porodicama ili bolesnoj deci. Novac sakupljaju preko društvenih mreža.

– Bukvalno se tu javljaju razni ljudi. Od pojedinca, od običnog nekog čoveka, pa do nekih velikih kompanija. Naravno da mi kao udruženje zakucamo na sto vrata i možda se samo dvoje ili troje otvore, ali to iz godine u godinu raste – navodi Goran Bajšanski iz Udružanja građana “Novi Sad”.

“Kamp ljubavi” za decu obolelu od raka

Umesto novca, drugi poklanjaju vreme. Goran volonterski pomaže mališanima obolelim od raka. Dobitnik je jednog od najznačajnijih gradskih priznanja Novembarske povelje, a novac od nagrade dao je opet u humanitarne svrhe. Uskoro 80 mališana vodi u “Kamp ljubavi” u Ivanjicu.

– Jer ta deca tokom samog lečenja nemaju prilike kao i zdrava deca da se socijalizuju. Da se druže sa svojim vršanjacima. I onda vi imate tih desetak dana, da ih nekako vratite u te tokove. Tu bude dece koja nikada nisu ušla u bazen, nikada nisu zaplivala, a deseti dan su naučili tehniku plivanja. I onda vi budete presrećni – objašnjava Goran Crnojević.

Iako Novosađani prednjače u zemlji, Srbija je u Regionu na visokom drugom mestu, sa donirana četiri evra po stanovniku. Na prvom mestu je Crna Gora sa 11 evra.

– Ali u Crnoj Gori najčešće imamo donacije kompanija prema institucijama. Slede Hrvatska, BiH i Makedonija sa oko dva do tri evra. I Albanija i Kosovo između jedan do jedan i po evro – objašnjava Janković.

Prošle godine Srbiji je donirano 27,3 miliona evra, a bilo je 2.773 akcije za opšte dobro.

Istraživanje je pokazalo i da građani doniraju više od kompanija – 41,4 naspram 39 odsto.

Izvor: Rts
Foto: Pexels