Početna Gradske teme Novosađani pružili podršku izraelsko-srpskom pijanisti kog je oteo Hamas

Novosađani pružili podršku izraelsko-srpskom pijanisti kog je oteo Hamas

0

Građani Novog Sada juče su prisutvovali otvaranju trodnevne manifestacije “Alonov žuti klavir” u BIG tržnom centru, u znak podrške mladom izraelsko-srpskom pijanisti Alonu Ohelu, koga su teroristi Hamasa kidnapovali na muzičkom festivalu “Nova” u Izraelu 7. oktobra 2023. godine.

Okupljene građane pozdravio je ambasador Izraela Nj. E. Jahel Vilan i izrazio svoju zahvalnost u ime države Izrael, kao i porodice Alona Ohela i svih nedužnih civila koji su još uvek zatočeni u tunelima Gaze.

“Duboko sam dirnut što smo danas ovde da poručimo Alonu i svim taocima u Gazi da nisu sami. Da melodijom klavira skrenemo pažnju na patnju 134 nedužna civila i njihovih porodica i pozovemo na njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje”, istakao je ambasador Vilan.

“Danas se pridružujemo inicijativi Alonove porodice koja je osmislila ovu muzičku instalaciju i klavir postavila u javnom prostoru u brojnim gradovima širom sveta. Naglasio bih da Novi Sad ima posebnu simboliku budući da porodica Ohel potiče iz ovog divnog grada”, dodao je izraelski ambasador.

Alonova majka Idit Ohel uputila je emotivnu video poruku u kojoj je izrazila svoju nadu da će muzika žutog klavira stići do Alona i svih otetih, pružiti im utehu i dati im snagu da izdrže.

Na “Alonovom žutom klaviru” svirali su studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, đaci Muzičke škole “Isidor Bajić”, članovi Jevrejske opštine Novi Sad, kao i brojni okupljeni građani.

“Alonov žuti klavir” je posetiocima tržnog centra dostupan za sviranje od petka, 23. februara, do 21h, a biće i danas, 24. februara, kao i sutra, 25. februara, od 11 do 21h, ispred “H&M” prodavnice.

Foto: JONS/Dušan Obrenov